Новини

Південноукраїнська АЕС як об'єкт міжнародних злочинів рф
22 Серпня 2023


З початку повномасштабного вторгнення рф до України, біля Південноукраїнської атомної електростанції (АЕС) щонайменше п’ять разів на небезпечно критичній відстані пролітали російські ракети та дрони-камікадзе. 19 вересня 2022 року всього за 300 метрів від реакторів АЕС влучила російська ракета «Іскандер». Також є дані, що на початку повномасштабного вторгнення рф до України, в планах російських військових було фізичне захоплення АЕС. Більш детальну інформацію про ці та інші епізоди стосовно Південноукраїнської АЕС зібрали документатори ініціативи «Трибунал для путіна».

 

Російські військові ймовірно намагались захопити Південноукраїнську АЕС ще на початку повномасштабного вторгнення до України, під час наступу в сторону міста Вознесенська. 2 березня 2022 року на околицях Вознесенська, який розташований у 30 км від АЕС, з’явилось близько півтори сотні одиниць російської бронетехніки. Місто мало стратегічне значення, адже тут знаходиться один з автомобільних мостів через Південний Буг та два залізничних. Бої за громаду та ймовірний прохід до АЕС тривали близько тижня. Російські військові відступили, залишивши на полі бою танки, броньовані машини, реактивні установки, військові вантажівки і навіть збитий вертоліт Мі-24. Про ймовірні плани захоплення АЕС повідомила Служба безпеки України. Наприкінці квітня 2022 року співробітники СБУ затримали трьох російських військових у Вознесенському районі, які ховалися в покинутих будівлях поблизу райцентру. Встановлено, що вони входили до складу ворожого угруповання, яке брало участь у спробах захоплення Південноукраїнської АЕС.

 Публ_АЕС_Мик_1.jpg

16 квітня 2022 року над майданчиком Південноукраїнської АЕС (ПАЕС) пролетіли три крилаті ракети, випущені ймовірно з території Білорусі в напрямку міста Миколаєва. Одну з них зафіксували камери спостереження ПАЕС. «Загроза поцілити в ядерний реактор з можливими наслідками - ядерною катастрофою, була високою», зазначили в Енергоатомі. Вранці 05 червня 2022 року, російська крилата ракета, схожа на ракету типу «Калібр», пролетіла критично низько над Південноукраїнською АЕС. «Рашисти досі не розуміють, що навіть найменший уламок ракети, який може потрапити у працюючий енергоблок, може спричинити ядерну катастрофу та витік радіації», - зазначили в «Енергоатомі». Вранці 26 червня 2022 року російські військові знову запустили ракету, яка пролетіла критично низько над Південноукраїнською атомною електростанцією. Проліт зафіксувала камера спостереження, про що у телеграм-каналі повідомив «Енергоатом».

 

Публ_АЕС_Мик_2.jpg

20 серпня 2022 року російська ракета влучила в п’ятиповерховий будинок в м. Вознесенськ. Не виключено, що ця ракета була спрямована саме в бік атомної станції, повідомив телеграм-канал Національної атомної енергогенеруючої компанії. «Сам факт обстрілу зони спостереження Південноукраїнської АЕС є черговим цинічним актом ядерного тероризму Росії. Адже на місці виявлено уламки ворожої ракети, яка влучила в будинок. І не виключено, що ця ракета була спрямована саме в бік ПАЕС», йдеться у повідомленні. 11 вересня 2022 року, російські військові вчергове здійснили обстріл м. Вознесенськ. «Не виключено, що випущені рашистами ракети були спрямовані в бік ПАЕС, яку російські військові намагалися захопити ще на початку березня. Тоді спроба виявилася невдалою: ЗСУ зупинили загарбників», повідомили в «Енергоатомі».

 

Публ_АЕС_Мик_3.jpg

19 вересня 2022 року стався найбільш небезпечний для Південноукраїнської атомної електростанції обстріл. Близько 00:20 російські військові обстріляли промислову зону АЕС. Потужний вибух стався всього за 300 метрів від реакторів ПАЕС. Вибуховою хвилею пошкоджено будівлі АЕС, розбито понад 100 вікон. Відключився один з гідроагрегатів Олександрівської ГЕС, яка входить до складу Південноукраїнського енергокомплексу. Відключилися також три високовольтні лінії електропередачі. Як пізніше повідомив «Енергоатом», всі три енергоблоки ПАЕС працюють у штатному режимі, потерпілих серед персоналу станції немає. За повідомленням ОК «Південь», Південноукраїнську АЕС було атаковано попередньо ракетою «Іскандер». Пізніше з'ясувалося, що внаслідок обстрілу біля Південноукраїнської АЕС утворилася величезна вирва глибиною 2 метри та діаметром 6 метрів.

 

Внаслідок масованого російського ракетного обстрілу 23 листопада 2022 року спрацював аварійний захист на атомних електростанціях України. Три атомні електростанції, включно з Південноукраїнською, були відключені від енергосистеми України. У «Енергоатомі» наголосили, що обстріл ракетами усієї території України, де розташовані чотири діючі атомні станції і одна законсервована внаслідок аварії, несе величезний ризик ураження атомних енергоблоків. Після цього інциденту, зафіксовано ще щонайменше два випадки прольоту літальних об’єктів поруч з АЕС. Уночі 19 грудня 2022 року іранський дрон-камікадзе Shahed пролетів над майданчиком Південноукраїнської АЕС у близькості до ядерної установки. Зранку 18 лютого 2023 року, під час чергової масованої ракетної атаки рф, на Південноукраїнській АЕС зафіксовані прольоти двох ворожих крилатих ракет, які рухалися руслом Південного Бугу в напрямку м. Первомайськ й пролетіли небезпечно близько до ядерного об’єкта.

 

За словами президента Центру глобалістики «Стратегія ХХІ», експерта міжнародних енергетичних та безпекових відносин Михайла Гончара, «стріляючи по атомним енергоблокам артилерійськими системами, системами залпового вогню, навіть ракетами типу «Калібр», зруйнувати їх неможливо. Але можна знищити все периферійне обладнання, що може призвести до порушення функціонування реактора при його цілісності - з відповідним розігрівом активної зони. А далі - «варіант Фукусіми»… Так чи інакше, це небезпечно». Як вважає незалежна експертка з питань ядерної енергетики та безпеки Ольга Кошарна, під час обстрілу Південноукраїнської АЕС ракета могла впасти на греблі, і підтоплення може бути значно більше, крім традиційних ризиків. Щоб краще захистити ядерні об’єкти, на українських атомних електростанціях, в тому числі і на Південноукраїнської АЕС, було запроваджено постійно діючі місії МАГАТЕ. Метою цих місій є оцінка фізичної цілісності станцій, загроз, спричинених російськими атаками, а також визначення головних потреб щодо технічної допомоги та підтримки.

 

Фото - НАЕК «Енергоатом»


Публікація була підготовлена ГО «Агентство економічного розвитку» спільно з Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» у межах реалізації глобальної ініціативи «Трибунал для путіна».

В рамках глобальної ініціативи «Трибунал для путіна», яка була створена у відповідь на повномасштабну агресію рф у лютому 2022 року, Одеська обласна організація ВГО «Комітет виборців України» спільно з громадською організацією «Агентство економічного розвитку», документують міжнародні злочини (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини), ймовірно вчинені російськими окупантами в Миколаївській області.

Костянтинівська громада: хроніки воєнних злочинів рф у Миколаївській області
21 Серпня 2023

З початку повномасштабного вторгнення рф до України, документатори ініціативи «Трибунал для путіна» зафіксували у 5 населених пунктах Костянтинівської громади Миколаївського району 23 епізоди воєнних злочинів, ймовірно вчинених російськими військовими. Зокрема, задокументовано загибель від обстрілів 3 цивільних людей та поранення 6 цивільних людей. Зафіксовано знищення та пошкодження понад 70 житлових будинків, 4 об’єктів соціальної інфраструктури та архітектурної пам’ятки. Фактичні масштаби наслідків воєнних дій для громади набагато більші, документатори ініціативи продовжують збирати доступну інформацію про інші події, які містять ознаки воєнних злочинів.

 

Наразі найбільше епізодів ймовірних воєнних злочинів (8) зафіксовано в селі Гур’ївка, більшість з яких стались в перші місяці повномасштабного вторгнення рф до України. Так, з 10 по 14 березня 2022 року, внаслідок російських обстрілів, зокрема з РСЗВ «Град» та танків, в селі близько 50 будинків пошкоджені. Постраждало місцеве сільськогосподарське підприємство - в один із гаражів влучив снаряд. Пошкодження отримали приміщення школи та дитячого садка. На підступах до села була стоянка російських танків, у сам населений пункт війська не заходили. «Вони були десь три кілометри від нас, контролювали трасу «Миколаїв - Нова Одеса». Десь близько 50 будинків пошкоджені: вікна, двері, є прямі руйнування. За цей період один у нас тільки поранений, слава Богу», - розповів кореспондентам Суспільного староста села Віктор Богославець.

 

Публ_Костянт_Мик_1.jpg

Також внаслідок обстрілів села Гур’ївка 10 та 12 березня 2022 року, військами агресора зруйновано історичну архітектурну пам’ятку «Турецька криниця». Криниця з’явилась у XVIII столітті, тоді ж над нею було зведено кам’яний павільйон із пиляного ракушняка, який видобували у місцевому кар’єрі. За переказами криницю будували турки, тому її ще називають Тюрською. Зображення цієї пам’ятки історії та архітектури – один із компонентів сільського герба, а вода з неї є невід’ємною частиною місцевих звичаїв та обрядів. До російського вторгнення Турецька криниця знаходилась у відмінному відреставрованому стані. Дизайнер Олександр Єрмолаєв з Миколаєва, автор некомерційного проєкту MiniMisto, за допомогою LEGO-моделювання відтворив Турецьку криницю у Гур’ївці.

 

Публ_Костянт_Мик_2.jpg

В центрі громади, селищі Костянтинівка, зафіксовано 7 епізодів ймовірних воєнних злочинів військових рф, внаслідок яких зокрема загинуло 3 цивільних людини та поранена 1 цивільна людина. Так, увечері 19 березня 2022 року внаслідок прямого влучання снаряда військових рф в дачний будинок, сталося руйнування будинку із подальшим горінням. Будинок згорів, а люди, які там були, загинули. Це 7-річний Олексій Бондар, його мама Ірина Бондар та бабуся Валентина. 34-річна Ірина Бондар була родом зі села Нового, що біля Очакова на Миколаївщині. Згодом переїхала до Миколаєва, де працювала продавчинею у магазині косметики. Разом із чоловіком Євгеном виховувала сина. Олексій у вересні 2021-го пішов до першого класу Миколаївської школи №57 імені Тараса Шевченка. Навчався футболу в місцевому дитячому спортивному клубі. Олексій знав чи не всі країни світу та їхні столиці. Залюбки грав із батьком в шахи та шашки. З початком повномасштабного вторгнення сімʼя Олексія – бабуся Валентина та мама Ірина – переїхали з Миколаєва до приватного будинку в селищі Костянтинівка. Думали, там буде безпечніше…

 

Також на території селища російські війська здійснили обстріли об’єктів зернової інфраструктури. Так, 3 квітня 2022 року, внаслідок ракетного обстрілу військових рф ракетою Х-59М «повітря-земля», виникла пожежа зерносховища на площі 500 кв.м. та пошкоджено матеріально-технічна базу елеваторного комплексу. Наступного дня військові рф знову обстріляли Костянтинівку, в результаті чого сталась пожежа на зерносховищі площею 1600 кв. м.

 Публ_Костянт_Мик_3.jpg

З початку повномасштабного вторгнення рф до України, російські війська неодноразово за допомогою реактивних систем залпового вогню «Град» та «Смерч» та ракет обстріляли Миколаївський міжнародний аеропорт. 28 березня 2022 року ракети майже повністю знищили летовище. Основна будівля аеропорту, термінал, диспетчерська вежа не підлягають ремонту. У березні 2023 року фахівцями Державної екологічної інспекції Південно-Західного округу проведено обстеження території та об’єктів Комунального підприємства «Миколаївський міжнародний аеропорт», що зазнали руйнувань внаслідок бойових дій та встановлено збитки завдані навколишньому середовищі. За результатами обстеження встановлено, що будівлю аеровокзалу частково зруйновано. Як наслідок, відбулось засмічення будівельними відходами загальним об’ємом 102 куб метри земельних ресурсів площею 5000 кв метрів. Через потрапляння боєприпасів частково вигорів гаражний бокс, площа пожежі 120 кв метрів. Загальний розмір шкоди складає 243,4 мільйонів гривень.

 

На території громади постраждав від російського обстрілу єдиний в Україні мобільний шпиталь Миколаївської обласної організації Товариства Червоного Хреста. 07 травня 2023 року ракетами типу Х-22 було мобільний шпиталь було пошкоджено. Медичне обладнання, технічні засоби та меблі всередині мобільного шпиталю після обстрілу непридатні для подальшого використання. Шпиталь працював у різних громадах Миколаївщини та був обладнаний всім необхідним медичним устаткуванням для надання амбулаторних послуг. У Костянтинівській територіальній громаді розташовувався протягом двох останніх місяців. «Наступного тижня мав переїжджати в іншу громаду, але не встигли. Це великий причіп, що перетворюється в амбулаторію. Будь-який житель сільської місцевості може отримати медичні послуги, як в міській амбулаторії», - розповів кореспондентам Суспільного заступник голови Миколаївської обласної організації Товариства Червоного Хреста Аркадій Дабагян.

 

Якщо у вас є інформація, Ви можете розповісти представникам ГО «Агентство економічного розвитку» про убивство, поранення цивільних осіб; пошкодження чи знищення об’єктів цивільної інфраструктури, медичних об’єктів, культурних, навчальних об’єктів, об’єктів інфраструктури населеного пункту; побиття, зґвалтування, умисне завдання каліцтва; утримання в заручниках; пересування ворожої техніки та її застосування в населених пунктах / використання цивільної інфраструктури у воєнних цілях; артобстріл, авіаобстріл; обстріл цивільних осіб та об’єктів зі стрілецької зброї; привласнення майна цивільних осіб. Будемо вдячні за оригінальні фото й відеодокази воєнних злочинів (без оброблення та не із соцмереж), із яких можна отримати метадані.

 

Фото - Суспільне Миколаїв.

Публікація була підготовлена ГО «Агентство економічного розвитку» спільно з Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» у межах реалізації глобальної ініціативи «Трибунал для путіна».


В рамках глобальної ініціативи «Трибунал для путіна», яка була створена у відповідь на повномасштабну агресію рф у лютому 2022 року, Одеська обласна організація ВГО «Комітет виборців України» спільно з громадською організацією «Агентство економічного розвитку», документують міжнародні злочини (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини), ймовірно вчинені російськими окупантами в Миколаївській області.

«Зносили танками ворота у дворах»: жителька Вознесенська про злочини російських військових
25 Липня 2023

Про те, як російські військові обстрілювали на початку березня 2022 року цивільний квартал міста Вознесенська Миколаївської області та зносили танками ворота у дво-рах для облаштування бойових позицій, розповіла мешканка мікрорайону «Болгарка» Лариса Миколаївна Таран. Жінка разом з доньками та малолітніми онуками три дні просиділи в оглядовій ямі власного гаража, засипані та заблоковані уламками будинку після потрапляння російського снаряда. Це одна з історій, яку записали документатори глобальної ініціативи «Трибунал для путіна» в рамках роботи громадської приймальні УГСПЛ в м. Вознесенську, яка працює на базі ГО «Агенство економічного розвитку».


«Коли російські війська стали наступати на Південь України, вони зайшли до нас у місто Вознесенськ, з боку Єланця. В зоні, де проживають люди - стали гатили з танків, артилерії, кулеметів. Якимось снарядом зруйнувало мені половину хати, дах знесло, повилітали всі вікна та двері, розірвало всю електричну проводку та газові труби. Гардероб та все у хаті знищено. Три телевізори плазми пошкоджено - вони так і стоять у хаті, не знаю їх викидати чи що з ними робити».


«Почали стріляти близько 12 годин дня, ми перелякані відразу заховались у яму в гаражі. У хаті в підвалі не було можливості знаходитись - там була закрутка і ще упала стеля. Тому вирішили у гаражі сховатися - там була оглядова яма, вона глибока метра два і накривається. Зі мною були двоє маленьких дітей, мої онуки (12 і 5 років), дві мої дочки й дівчина, яка допомогала. Три дні так ми просиділи в ямі у гаражі - нас там засипало будівельними відходами та дерев’яними щитами».


Іст_Возн_2.jpg


«Оці всі постріли, воно все летіло над головами, було дуже страшно. Понакривались матрасами, одіялами, подушками, чим могли, бо летіло на нас все. Діти сиділи як миші. Навіть наша велика собака алабай, у неї очі звелися до перенісся, у кота пропав голос - він ще місяць не міг нявкати з переляку. Коли влучили в будинок, почули такий сильний звук, що мало не порепали барабанні перетинки. Ми вже думали - це кінець, життя закінчилось. Через три дні прийшов зять, розкидав будівельне сміття і визволив нас».


thumbnail_Іст_Возн_3.jpg


«Психологічно було дуже страшно. Коли нас визволили й ми вийшли з ями, у мене геть посивіло волосся. Ми почали заїкатися, був дуже високий тиск. Дуже тяжко було спілкуватись з людьми - не знали що сказати, куди йти і за що братись і що робити далі. Була просто безвихідь. Стільки років наживалось майно і в одну хвилину ми залишились без нічого - без житла, без одягу, без усього. Ми не вірили, що таке може бути взагалі - що будуть отак стріляти й знищувати наші домівки».


«Постраждало дуже багато житлових будинків у нашому мікрорайоні «Болгарка». У нас не має ніяких воєнних об’єктів, ні інфраструктури такої, щоб можна було руйнувань, тут просто живуть мирні люди. Поряд у сусідів теж стріляли по вікнах, по воротах, багато у людей позносило дахи. Їздили техніка, танки - це було дуже страшно. До людей прямо на танках заїжджали у двори, позносили ворота та забори людям. Наробили багато біди - заходили до людей в підвали, витягували їх під автоматами. Знаю в одної людини забрали новий телевізор, вони тільки купили й поставили».


«Як дали зелений коридор для дітей та жінок, ми всі вийшли і почали звідсіля тікати. Проте жити нам взагалі не було де, але люди дали безоплатне житло. Ми пішли спочатку до знайомих, жили там. Потім місяць нас прийняли на квартиру інші люди. Тоді моя подруга віддала нам свою квартиру. Міська влада та спонсори допомогли частково відновити будинок, зокрема встановити дах. «БУР» (Будуємо Україну Разом - громадська організація, яка створює для молоді можливості творити зміни в країні через волонтерство - ред) допомогли розчистити двір, було вивезено два «камази» будівельного сміття (шифер, каміння, глина, вікна).


«Я залишилась без будинку і заново змушена починати своє життя, але вже немає тих сил і того здоров’я. Навіщо рф зруйнувала нам будинки? Навіщо вони вбивають наших дітей і мирне населення? Люди їм казали - чому ви до нас прийшли? Вас тут ніхто не жде, ми всі нормально живемо, у нас немає ніяких бандерівців, ніхто нас до ні до чого не примушує. Ми всі працюємо і живемо у своїй вільній країні. Українці нічого поганого їм не зробили. Рф повинна нести за все відповідальність, вони повинні бути ізгоями».


Якщо у вас є інформація, Ви можете розповісти представникам ГО «Агентство економічного розвитку» про убивство, поранення цивільних осіб; пошкодження чи знищення об’єктів цивільної інфраструктури, медичних об’єктів, культурних, навчальних об’єктів, об’єктів інфра-структури населеного пункту; побиття, зґвалтування, умисне завдання каліцтва; утримання в заручниках; пересування ворожої техніки та її застосування в населених пунктах / використання цивільної інфраструктури у воєнних цілях; артобстріл, авіаобстріл; обстріл цивільних осіб та об’єктів зі стрілецької зброї; привласнення майна цивільних осіб. Будемо вдячні за оригінальні фото й відеодокази воєнних злочинів (без оброблення та не із соцмереж), із яких можна отримати метадані.


Фото - ГО «Агенство економічного розвитку»


Публікація була підготовлена ГО «Агентство економічного розвитку» спільно з Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» у межах реалізації глобальної ініціативи «Трибунал для путіна».

В рамках глобальної ініціативи «Трибунал для путіна», яка була створена у відповідь на повномасштабну агресію рф у лютому 2022 року, Одеська обласна організація ВГО «Комітет виборців України» спільно з громадською організацією «Агентство економічного розвитку», документують міжнародні злочини (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини), ймовірно вчинені російськими окупантами в Миколаївській області.

Шевченківська громада: хроніки воєнних злочинів рф у Миколаївській області
23 Червня 2023
З початку повномасштабного вторгнення рф до України, документатори ініціативи «Трибунал для путіна» зафіксували в 12 населених пунктах Шевченківської громади Миколаївського району 105 епізодів воєнних злочинів, ймовірно вчинених російськими військовими.
2 3 4 5 6
м. Вознесенськ, вул. Пушкінська,3/35

+38(05134)3-22-50
  
+38(098)333-22-50
  
+38(099)333-22-50