«Зносили танками ворота у дворах»: жителька Вознесенська про злочини російських військових

25 Липня 2023
«Зносили танками ворота у дворах»: жителька Вознесенська про злочини російських військових
25 Липня 2023

Про те, як російські військові обстрілювали на початку березня 2022 року цивільний квартал міста Вознесенська Миколаївської області та зносили танками ворота у дво-рах для облаштування бойових позицій, розповіла мешканка мікрорайону «Болгарка» Лариса Миколаївна Таран. Жінка разом з доньками та малолітніми онуками три дні просиділи в оглядовій ямі власного гаража, засипані та заблоковані уламками будинку після потрапляння російського снаряда. Це одна з історій, яку записали документатори глобальної ініціативи «Трибунал для путіна» в рамках роботи громадської приймальні УГСПЛ в м. Вознесенську, яка працює на базі ГО «Агенство економічного розвитку».


«Коли російські війська стали наступати на Південь України, вони зайшли до нас у місто Вознесенськ, з боку Єланця. В зоні, де проживають люди - стали гатили з танків, артилерії, кулеметів. Якимось снарядом зруйнувало мені половину хати, дах знесло, повилітали всі вікна та двері, розірвало всю електричну проводку та газові труби. Гардероб та все у хаті знищено. Три телевізори плазми пошкоджено - вони так і стоять у хаті, не знаю їх викидати чи що з ними робити».


«Почали стріляти близько 12 годин дня, ми перелякані відразу заховались у яму в гаражі. У хаті в підвалі не було можливості знаходитись - там була закрутка і ще упала стеля. Тому вирішили у гаражі сховатися - там була оглядова яма, вона глибока метра два і накривається. Зі мною були двоє маленьких дітей, мої онуки (12 і 5 років), дві мої дочки й дівчина, яка допомогала. Три дні так ми просиділи в ямі у гаражі - нас там засипало будівельними відходами та дерев’яними щитами».


Іст_Возн_2.jpg


«Оці всі постріли, воно все летіло над головами, було дуже страшно. Понакривались матрасами, одіялами, подушками, чим могли, бо летіло на нас все. Діти сиділи як миші. Навіть наша велика собака алабай, у неї очі звелися до перенісся, у кота пропав голос - він ще місяць не міг нявкати з переляку. Коли влучили в будинок, почули такий сильний звук, що мало не порепали барабанні перетинки. Ми вже думали - це кінець, життя закінчилось. Через три дні прийшов зять, розкидав будівельне сміття і визволив нас».


thumbnail_Іст_Возн_3.jpg


«Психологічно було дуже страшно. Коли нас визволили й ми вийшли з ями, у мене геть посивіло волосся. Ми почали заїкатися, був дуже високий тиск. Дуже тяжко було спілкуватись з людьми - не знали що сказати, куди йти і за що братись і що робити далі. Була просто безвихідь. Стільки років наживалось майно і в одну хвилину ми залишились без нічого - без житла, без одягу, без усього. Ми не вірили, що таке може бути взагалі - що будуть отак стріляти й знищувати наші домівки».


«Постраждало дуже багато житлових будинків у нашому мікрорайоні «Болгарка». У нас не має ніяких воєнних об’єктів, ні інфраструктури такої, щоб можна було руйнувань, тут просто живуть мирні люди. Поряд у сусідів теж стріляли по вікнах, по воротах, багато у людей позносило дахи. Їздили техніка, танки - це було дуже страшно. До людей прямо на танках заїжджали у двори, позносили ворота та забори людям. Наробили багато біди - заходили до людей в підвали, витягували їх під автоматами. Знаю в одної людини забрали новий телевізор, вони тільки купили й поставили».


«Як дали зелений коридор для дітей та жінок, ми всі вийшли і почали звідсіля тікати. Проте жити нам взагалі не було де, але люди дали безоплатне житло. Ми пішли спочатку до знайомих, жили там. Потім місяць нас прийняли на квартиру інші люди. Тоді моя подруга віддала нам свою квартиру. Міська влада та спонсори допомогли частково відновити будинок, зокрема встановити дах. «БУР» (Будуємо Україну Разом - громадська організація, яка створює для молоді можливості творити зміни в країні через волонтерство - ред) допомогли розчистити двір, було вивезено два «камази» будівельного сміття (шифер, каміння, глина, вікна).


«Я залишилась без будинку і заново змушена починати своє життя, але вже немає тих сил і того здоров’я. Навіщо рф зруйнувала нам будинки? Навіщо вони вбивають наших дітей і мирне населення? Люди їм казали - чому ви до нас прийшли? Вас тут ніхто не жде, ми всі нормально живемо, у нас немає ніяких бандерівців, ніхто нас до ні до чого не примушує. Ми всі працюємо і живемо у своїй вільній країні. Українці нічого поганого їм не зробили. Рф повинна нести за все відповідальність, вони повинні бути ізгоями».


Якщо у вас є інформація, Ви можете розповісти представникам ГО «Агентство економічного розвитку» про убивство, поранення цивільних осіб; пошкодження чи знищення об’єктів цивільної інфраструктури, медичних об’єктів, культурних, навчальних об’єктів, об’єктів інфра-структури населеного пункту; побиття, зґвалтування, умисне завдання каліцтва; утримання в заручниках; пересування ворожої техніки та її застосування в населених пунктах / використання цивільної інфраструктури у воєнних цілях; артобстріл, авіаобстріл; обстріл цивільних осіб та об’єктів зі стрілецької зброї; привласнення майна цивільних осіб. Будемо вдячні за оригінальні фото й відеодокази воєнних злочинів (без оброблення та не із соцмереж), із яких можна отримати метадані.


Фото - ГО «Агенство економічного розвитку»


Публікація була підготовлена ГО «Агентство економічного розвитку» спільно з Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» у межах реалізації глобальної ініціативи «Трибунал для путіна».

В рамках глобальної ініціативи «Трибунал для путіна», яка була створена у відповідь на повномасштабну агресію рф у лютому 2022 року, Одеська обласна організація ВГО «Комітет виборців України» спільно з громадською організацією «Агентство економічного розвитку», документують міжнародні злочини (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини), ймовірно вчинені російськими окупантами в Миколаївській області.

м. Вознесенськ, вул. Пушкінська,3/35

+38(05134)3-22-50
  
+38(098)333-22-50
  
+38(099)333-22-50