Загиблі та поранені цивільні: які дані задокументовані ініціативою «Трибунал для путіна» по Миколаївській області

22 Травня 2024
Загиблі та поранені цивільні: які дані задокументовані ініціативою «Трибунал для путіна» по Миколаївській області
22 Травня 2024

З початку повномасштабної російсько-української війни документаторами ініціативи «Трибунал для путіна» зафіксовано 520 епізодів, пов’язаних із людськими втратами чи порушенням прав серед цивільного населення у Миколаївській області. Задокументовано загибель щонайменше 382 людей та поранення щонайменше 782 людей. Жертви серед цивільних людей сталися внаслідок переважно артилерійських та ракетних ударів, а також вибухових пристроїв. Останні зафіксовані епізоди значних жертв серед цивільних пов’язані із ракетними ударами по місту Миколаєву - зокрема, 11 квітня 2024 року загинуло 5 людей та 6 людей поранено.


Найбільш масові втрати серед цивільного населення спричиняють ракетні удари та артилерійські обстріли, в тому числі обстріли, які стались за останні шість місяців. Так, 18 жовтня 2023 року військові рф завдали ракетного удару по населеному пункту Степівської громади Миколаївського району. Влучання зафіксовано по закладу харчування – під завалами загинуло дві людини, поранення отримала одна людина. За словами секретаря Степівської сільської ради Віктора Федюка, у зруйнованій будівлі був розташований комплекс магазинів й бар. Одна з двох загиблих – власниця закладу. «Прямо перша ракета була в барну стійку, де стояла власниця закладу» – повідомив представник сільської ради. Місцеві мешканці розповідають, що у Степівській громаді немає військових об’єктів, лише приватні будинки, підприємства, магазини та кафе. «Це взагалі цивільний обʼєкт, ми сиділи за цим столом. Ось тут людину завалило, так людина й померла, жінка. Ще там хтось травмований був. Ми одного відтягнули в центр, щоб не був під камінням» – повідомив очевидець обстрілу.

Увечері 3 січня 2024 року внаслідок російського обстрілу міста Снігурівка Баштанського району попередньо ракетами «С-300», четверо місцевих мешканців – двоє чоловіків, жінка та 15-річна дівчина, отримали поранення. Двоє з постраждалих є охоронцями складу з гуманітарною допомогою. Мешканців прилеглих до місця події будинків було евакуйовано. «Було три прильоти С-300 по Снігурівці. Поранені жінка, двоє чоловіків, які охороняли, там цей склад із гуманітаркою та 15-річна дівчина», — повідомив начальник Миколаївської ОВА Віталій Кім.

Один з резонансних епізодів з жертвами серед цивільних людей зафіксовано 7 лютого 2024 року. Цього дня внаслідок російської атаки приватного сектора міста Миколаєва із застосуванням БпЛА та ракет Х-22, літній чоловік від мінно-вибухових травм помер у лікарні, також відомо про щонайменше 12 постраждалих людей. Загиблий Леонід Олександрович Глове був працівником регіональної філії «Газмережі». В підприємстві повідомили, що після виходу на пенсію чоловік продовжував працювати електромонтером та навчати молодших колег.

Дружина загиблого, колишня директорка місцевої школи Марина Григорівна Коваленко, дивом залишилася живою. «Вони з татом на кухні були. Маму вибуховою хвилею відкинуло під стіл, і вона дивом залишилася живою, отримавши забої, подряпини, гематоми на голові та спині – її «прибило» рамою, що вилетіла з вікна через вибухову хвилю…», – розповіла донька постраждалої. Про цей обстріл Миколаєва написала Олена Зеленська у своєму телеграм-каналі 8 лютого 2024 року, подякувавши кожному, хто в ці складні для країни дні знаходить у собі сили підтримувати стійкість інших людей: «Жінка притискає до себе улюбленого пса. Поруч рятувальники та психолог зі склянкою води. Зворушило це фото з Миколаївщини, яка вчора була під потужним обстрілом».

Фото_1.jpeg


Фото_2.jpeg

Удень 17 березня 2024 року російські військові двічі обстріляли м. Миколаїв балістичними ракетами, ймовірно «Іскандер-М». Внаслідок цієї ракетної атаки загинула одна людина. Як повідомив голова обласної військової адміністрації Віталій Кім, від обстрілу загинув чоловік 1974 року народження. Загиблим виявився 50-річний викладач Миколаївського національного аграрного університету Василь Смутило. Того дня він забрав невістку з курсів масажу й разом вони поверталися автівкою додому, коли російська ракета влучила на проїжджу частину дороги. Невістку із осколковими пораненнями госпіталізували. Василя також госпіталізували, проте врятувати його життя не змогли і він помер у лікарні. Внаслідок цієї атаки дев’ятеро людей отримали поранення, з них двоє дітей, зокрема дівчинка 2013 року народження. Як зазначили в органах поліції, нарядом поліції виявлено постраждалу дівчину з осколковими пораненнями, якій на місці надано домедичну допомогу та в подальшому госпіталізовано.

Фото_3.jpeg

Фото_4.jpeg

Вдень 21 березня 2024 року російські війська знову вдарили балістикою по центру Миколаєва. Внаслідок обстрілу пошкоджено промислове підприємство, працівники якого постраждали. Відомо про загибель однієї людини – жінки, яка була працівницею підприємства. Як пізніше стало відомо, внаслідок цієї ракетної атаки загинула 55-річна Олена Сиванич, матір миколаївської спортсменки Світлани Малькової. Про це повідомило Міністерство молоді та спорту України. Олена Сиванич працювала на промисловому підприємстві, яке стало ціллю атаки російських військових. Лєна, сестра Світлани Малькової, повідомила про втрату у соціальній мережі Instagram, написавши: «Сьогодні російська ракета вбила мою маму». Поранень зазнали десятеро людей, стан одного з них важкий. Наразі їм надається вся необхідна медична допомога. «Посікло склом, тому що ракета розірвалася між будівлями і тому всі основні поранення від скла…» — розповів начальник Миколаївської ОВА Віталій Кім.


Внаслідок атаки 11 квітня 2024 року загинуло 5 людей, один із загиблих - хлопець 2005 року народження. Також внаслідок цієї атаки загинув миколаївець Ілля Оськін, який працював монтажником. Він перебував на промисловому підприємстві, куди поцілила російська балістична ракета. Чоловік також був шахістом та промисловим альпіністом. Після поранення в лавах ЗСУ, повернувся до цивільного життя та виконував високомонтажні роботи. Також відомо про 6 поранених людей. Серед травмованих: дівчинка-підліток, яка не потребувала госпіталізації (її забрали батьки), троє чоловіків з травмами середньої тяжкості, ще один перебуває в операційній в тяжкому стані, а також жінка, її доставили в травматологічний пункт, - повідомив Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич. Заступник Миколаївського міського голови Віталій Луков зазначив, що жертв під час удару могло бути більше, адже неподалік від місця влучання перебував трамвай з пасажирами. «Буквально сто метрів трамвай, у якому перебувало близько 30 людей, не доїхав, на щастя, до епіцентру прильоту. І таким чином ми уникли масових жертв».


У 2024 році російські військові почали використовувати для атаки на цивільних БПЛА типу FPV та Ланцет. 8 лютого 2024 року російські війська завдали ударів попередньо безпілотником «Ланцет», внаслідок чого пошкоджено автомобіль швидкої медичної допомоги. За інформацією головного лікаря КМП «Миколаївський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» Миколаївської обласної ради Андрія Самойлова, автомобіль швидкої медичної допомоги потрапив під російський обстріл у м. Очакові. За інформацією головного лікаря, бригада «швидкої допомоги» поверталася з виклику: у салоні був пацієнт, якого везли до лікарні, коли поряд вибухнув російський дрон. Внаслідок вибуху поранення отримали два члени бригади швидкої: лікарю осколками скла посікло обличчя, ще одна людина отримала контузію.


Фото: ГУ ДСНС України у Миколаївській області


Публікація була підготовлена ГО «Агентство економічного розвитку» спільно з Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» у межах реалізації глобальної ініціативи «Трибунал для путіна».

В рамках глобальної ініціативи «Трибунал для путіна», яка була створена у відповідь на повномасштабну агресію рф у лютому 2022 року, Одеська обласна організація ВГО «Комітет виборців України» спільно з громадською організацією «Агентство економічного розвитку», документують міжнародні злочини (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини), ймовірно вчинені російськими окупантами в Миколаївській області.

м. Вознесенськ, вул. Пушкінська,3/35

+38(05134)3-22-50
  
+38(098)333-22-50
  
+38(099)333-22-50