За декілька днів військові рф здійснили понад 20 воєнних злочинів в двох селах на Миколаївщині

21 Листопада 2022
За декілька днів військові рф здійснили понад 20 воєнних злочинів в двох селах на Миколаївщині
21 Листопада 2022

За декілька днів боїв на початку березня 2022 року, військові рф здійснили понад 20 воєнних злочинів в двох невеликих селах Вознесенського району Миколаївської області - Андрійчикове та Ракове. Десантовані підрозділи армії рф обстріляли житлові будинки та церкву, зруйнували амбулаторію та пошкодили бібліотеку. Після зайняття населених пунктів, будинки та двори мешканців використовували як бойові позиції, тим часом людей включно з дітьми тримали у підвалах під дулами автоматів. У місцевого фермера привласнили автотранспорт та тримали у полоні, вимагаючи інформацію про українських військових. Ці та інші воєнні злочини зафіксували документатори ініціативи «Трибунал для путіна» під час польових виїздів.


Підрозділи рф з вертольотів десантувались в с. Андрійчикове Вознесенського району Миколаївської області та 2-3 березня 2022 року перебували в селі. За свідченнями місцевих мешканців, всіх цивільних тримали у підвалах, стріляли над головами з автоматів. За словами місцевої жінки, перший день військовий рф забрав телефон та пішов, наступного дня вже прийшло 5 військових рф, дітей під автоматом допитували де батьки. У місцевого фермера забрали три легкові автомобіля, вантажівку та трактор з прицепом - їх використовували для ведення бойових дій. Фарби російські десантники не знайшли, тож розмалювали автомобілі буквою «Z» з використанням морілки. Також у цього фермера постраждав від обстрілів військових рф будинок та господарчі споруди.

thumbnail_Публ_Анд_Ракове_1.jpg

Як можна встановити із збережених предметів амуніції підрозділу рф, в селі Андрійчикове знаходились частини 11 окремої гвардійської десантно-штурмової бригади (в/ч 32364), зокрема стрілкова рота снайперів. Згідно відкритих даних, частина дислокується в Республіці Бурятія недалеко від міста Улан-Уде, практично повністю укомплектована контрактниками та складає два десантні батальони та допоміжні частини.

thumbnail_Публ_Анд_Ракове_3.jpgthumbnail_Публ_Анд_Ракове_2.jpg

В село Ракове Вознесенського району Миколаївської області підрозділи армії рф зайшли 2 березня 2022 року. Через село, яке в знаходиться в декількох кілометрах від міста Вознесен-ська, проходить автодорога державного значення Миколаїв - Вознесенськ - Новоукраїнка. Тому цей населений пункт очевидно був важливий для окупантів. Як вдалось встановити, в ході наступу на село, військові рф пошкодили щонайменше 8 приватних житлових будинків та церкву. Повністю обстрілом було зруйновано покрівлю сільської амбулаторії та пошкоджено саме приміщення разом з обладнанням.

thumbnail_Публ_Анд_Ракове_5.jpg

Захопивши село, російські військові облаштували в будинках сільських жителів військові позиції. За свідченнями місцевих мешканців, вулиця була забита російською технікою, майже в кожному дворі стояли танки і бронетранспортери. Російські військові також облаштували снайперську позицію на даху житлового будинку. Боєприпаси вони складали прямо в дворах біля житлових будинків.

thumbnail_Публ_Анд_Ракове_4.jpg

Якщо у вас є інформація, Ви можете розповісти представникам ГО «Агентство економічного розвитку» про убивство, поранення цивільних осіб; пошкодження чи знищення об’єктів цивільної інфраструктури, медичних об’єктів, культурних, навчальних об’єктів, об’єктів інфраструктури населеного пункту; побиття, зґвалтування, умисне завдання каліцтва; утримання в заручниках; пересування ворожої техніки та її застосування в населених пунктах / використання цивільної інфраструктури у воєнних цілях; артобстріл, авіаобстріл; обстріл цивільних осіб та об’єктів зі стрілецької зброї; привласнення майна цивільних осіб. Будемо вдячні за оригінальні фото й відеодокази воєнних злочинів (без оброблення та не із соцмереж), із яких можна отримати метадані.


Публікація була підготовлена ГО «Агентство економічного розвитку» спільно з Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» у межах реалізації глобальної ініціативи «Трибунал для путіна».


В рамках глобальної ініціативи «Трибунал для путіна», яка була створена у відповідь на повномасштабну агресію рф у лютому 2022 року, Одеська обласна організація ВГО «Комітет виборців України» спільно з громадською організацією «Агентство економічного розвитку», документують міжнародні злочини (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини), ймовірно вчинені російськими окупантами в Миколаївській області.

м. Вознесенськ, вул. Пушкінська,3/35

+38(05134)3-22-50
  
+38(098)333-22-50
  
+38(099)333-22-50