Як у громадах Миколаївській області впроваджуються Програми комплексного відновлення територій

23 Жовтня 2023
Як у громадах Миколаївській області впроваджуються  Програми комплексного відновлення територій
23 Жовтня 2023

Для багатьох громад Миколаївської області, зважаючи на значні руйнування та інші збитки внаслідок збройної агресії рф проти України, актуальним питанням залишається розробка Програм комплексного відновлення територій. Такі документи дозволяють скласти цілісну картину в громаді та визначають конкретні кроки з відбудови. Громадська приймальня УГСПЛ у м. Вознесенську, яка працює на базі ГО «Агентство економічного розвитку», зібрала експертні рекомендації щодо розробки Програм комплексного відновлення територій та описала декілька прикладів практичного впровадження таких інструментів у м. Миколаєві, Баштанській та Вознесенській громадах.

 

Програма комплексного відновлення територій визначає основні просторові, містобудівні та соціально-економічні пріоритети політики відновлення і включає в себе комплекс заходів для забезпечення відновлення території відповідної області, території територіальної громади (її частини). Програма комплексного відновлення розробляється для територій, які постраждали внаслідок збройної агресії проти України або для територій, які є місцями концентрації соціально-економічних, інфраструктурних, екологічних чи інших кризових явищ. «У таких програмах мають бути прописані кроки з відбудови, що поєднують як питання містобудування, так і соціально-економічного розвитку, вирішення інфраструктурних, екологічних та інших завдань. Розроблена програма комплексного відновлення території — це фактично планування майбутнього громад та підвищення їх інвестиційної привабливості. Такі документи повинна мати кожна територіальна громада», - зазначила заступниця Міністра розвитку громад та територій України Наталія Козловська.

 

Наразі для представників громад доступні декілька рекомендацій щодо розробки програм комплексного відновлення території громад. Так, методичні рекомендації БФ «Право на захист» пропонують алгоритм із 10 кроків щодо розроблення програми комплексного відновлення громади (її частини) та роз’яснення їхньої реалізації. Особлива увага приділена відбудові за принципом «краще, ніж було». Рекомендації доповнені спеціально складеними зразками документів, які стануть в нагоді громадам на різних етапах розробки програми відновлення. Наведені рекомендації, зокрема, мають окреме практичне значення для територій та громад, які постраждали внаслідок військових дій, знаходилися під тимчасовою окупацією країни-агресора і були деокуповані.

 

На допомогу громадам Програмою USAID DOBRE було створено методологічну основу розробки Програм комплексного відновлення, зразки документів, покрокові алгоритми дій та чіткі рекомендації. Зокрема, наведено зразки документів на утворення робочої групи, збір пропозицій від громадськості після прийняття рішення про розробку Програми, форми для збору вихідних даних від розпорядників інформації, запити про державні інтереси та інтереси суміжних громад. Фахівці Програми також вивчили структуру бізнесу, майна, населення і всієї ресурсної бази громад та ініціювали розробку пілотних проєктів Програм комплексного відновлення у 18 громадах з Кіровоградської, Миколаївської, Харківської і Херсонської областей.

 

Виконавчий комітет Миколаївської міської ради затвердив рішення «Про розроблення Програми комплексного відновлення території Миколаївської міської територіальної громади» 8 лютого 2023 року. Робоча група, яка працює над розробкою проєкту, розглядає пропозиції від містян. «Вони настільки різні: від створення муніципального закладу, комунального, який буде займатися річковими перевезеннями, до вирішення питань забезпечення міста належним теплом», - зазначив заступник директора департаменту архітектури та містобудування Євген Поляков. Також робоча група під час розробки програми відновлення використає матеріали, отримані в рамках проєкту з розроблення генерального плану міста Миколаєва UN4Mykolaiv (за координації Європейської економічної комісії ООН та за участю міжнародної архітектурної компанії OneWorks), а також матеріали, отримані в рамках проєкту співпраці Антикорупційної ініціативи ЄС та Київської школи економіки.

 

Баштанська міська територіальна громада спільно з Програмою USAID DOBRE також працюють над Програмою комплексного відновлення території (рішення про розробку №100 від 15 червня 2023 року). Жителі громади активно включилися в цей процес і вже передали понад 1900 пропозицій до цього важливого документу. Особливу увагу тут приділяють відновленню житлового фонду, закладів освіти, культури, охорони здоров'я. Російські агресори тут повністю зруйнували чи пошкодили понад 900 житлових будинків, 7 закладів охорони здоров’я, 6 закладів освіти, 7 закладів культури, 10 адмінбудівель, 28 об’єктів малого та середнього бізнесу. Орієнтовні збитки лише по об’єктах інфраструктури складають понад 11 мільйонів євро. Програма комплексного відновлення допоможе громаді в майбутньому залучати на відбудову не лише державні кошти, але й ресурси благодійних та розвиткових проєктів.

 

Рішенням Виконавчого комітету Вознесенської міської ради від 09 червня 2023 року №305 «Про розробку Програми комплексного відновлення території Територіальної громади міста Вознесенська Вознесенського району Миколаївської області (її частини)» започатковано процес підготовки Програми відновлення у цій громаді. За допомогою цієї Програми громада зможемо спрогнозувати свій розвиток, збалансувавши побажання різних груп населення громади, наявних на території громади ресурсів та обмежень (у тому числі – безпекового характеру). Наразі 219 пропозицій надійшло від мешканців громади до «Програми комплексного відновлення території Територіальної громади міста Вознесенська». Пропозиції стосуються різних аспектів життя громади, таких як освіта, культура, благоустрій, безпека, екологія.

 

Фото: Вознесенська міська рада

 

Громадська приймальня УГСПЛ у м. Вознесенську, яка працює на базі ГО «Агентство економічного розвитку», надає правову допомогу постраждалим від війни за підтримки Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID Ukraine – USAID Україна) «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини. 

м. Вознесенськ, вул. Пушкінська,3/35

+38(05134)3-22-50
  
+38(098)333-22-50
  
+38(099)333-22-50