Як створити громадську організацію

19 Квітня 2024
Як створити громадську організацію
19 Квітня 2024

Маєте бажання створити свою громадську організацію, але не знаєте з чого почати?


У вказаній статті ми розглянемо, яка процедура створення громадських організацій та порядок її реєстрації.


Громадська організація – це громадське об'єднання, засновниками та членами якого є фізичні особи, що об'єдналися для задоволення та захисту своїх законних соціальних, економічних, творчих, вікових, національно-культурних, спортивних та інших спільних інтересів.


Відповідно до частини 1 статті 7 Закону України «Про громадські об’єднання», засновниками громадської організації можуть бути громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах, які досягли 18 років, а молодіжної та дитячої громадської організації - 14 років.


Засновником громадської організації не може бути особа, яку визнано судом недієздатною.


Громадська організація утворюється шляхом проведення установчих зборів його засновників та оформлюється протоколом.


Якщо створюється громадська організація зі статусом юридичної особи, число засновників не може бути меншим ніж дві особи.


Загалом для того щоб утворити громадську організацію необхідно:

1) Підготувати Статут організації;

2) Провести установчі збори засновників та підготувати відповідний протокол.

Протокол установчих зборів підписується головуючим та секретарем зборів.

3) Підготувати пакет документів, а саме:

- заява про державну реєстрацію створення юридичної особи;

- відомості про керівні органи громадської організації;

- статут організації (прошитий, пронумерований та підписаний засновниками (учасниками) або уповноваженими ними особами);

- протокол установчих зборів разом з реєстром учасників;

- заява про включення до Реєстру неприбуткових установ та організацій за формами, затвердженими відповідно до законодавства – за бажанням заявника.


Документи на державну реєстрацію громадських організацій зі статусом юридичної особи можна подати до:

- відповідних управлінь юстиції за місцем знаходження організації;

- місцевих центрів надання адміністративних послуг.


Здійснити подачу документів можна:

- особисто або через уповноваженого представника (подається примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) документа, що засвідчує його повноваження);

- поштою (справжність підпису заявника повинна бути нотаріально засвідчена);

- он-лайн.


Відповідно до вимог Закону України «Про державну реєстрацію юридичних, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань», громадська організація підлягає державній реєстрації протягом 60 днів з дня проведення установчих зборів.


Зазначаємо, що державна реєстрація громадської організації зі статусом юридичної особи є безкоштовною та повинна тривати не більше 3 робочих днів з дати подання документів для державної реєстрації.


Регіональний ресурсний центр для підтримки місцевих неурядових організацій, громадських ініціатив та волонтерських спільнот створений та працює як інституційний осередок розбудови неурядового сектору та підтримки соціальної згуртованості на місцевому та регіональному рівні, в рамках партнерської ініціативи «Підтримка неурядового сектору Півдня України задля відновлення громад та регіону», яка впроваджується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України».


Вознесенський ресурсний центр, Миколаївська область (працює на базі громадської організації «Агентство економічного розвитку»): Вікторія Савчук, 0665043006, savchuk@aer.net.ua.


Для отримання додаткової інформації про діяльність та послуги ресурсних центрів, а також з питань співпраці та партнерства, звертайтесь до координатора ініціативи «Підтримка неурядового сектору Півдня України задля відновлення громад та регіону»:

Одеська обласна організація ВГО «Комітет виборців України»: Ігор Бринош, 0980869260, odesakvu@cvu.od.ua.

 

м. Вознесенськ, вул. Пушкінська,3/35

+38(05134)3-22-50
  
+38(098)333-22-50
  
+38(099)333-22-50