Втрати аграрних компаній у Миколаївській області через російську агресію

23 Лютого 2024
Втрати аграрних компаній у Миколаївській області через російську агресію
23 Лютого 2024

Миколаївська область входить до десяти областей України, які зазнали найбільших втрат агропромислового комплексу та сільськогосподарської інфраструктури через повномасштабне вторгнення рф. Документатори ініціативи «Трибунал для путіна» зібрали з відкритих джерел доступну інформацію про масштаби втрат аграрних компаній в Миколаївській області через російську агресію. На прикладі двох агрохолдингів проілюстровано втрати компаній через російську агресію та їх вплив на розвиток аграрної сфери на Півдні України. Також описано знищення одного з найбільших в Україні зернових терміналів на території порту «Ніка-Тера» в Миколаєві як один з резонансних воєнних злочинів рф проти продовольчої безпеки.


Збитки агросектору України за рік повномасштабної війни за підрахунками експертів проєкту KSE Institute «Росія заплатить» складають $8,7 млрд. Агросектору Миколаївській області нанесено $0,3 млрд. збитків. Найбільша частка збитків агросектору зафіксована через знищення та пошкодження сільгосптехніки. Друга за розміром категорія збитків пов’язана зі знищенням та крадіжками виробленої продукції. Суттєвих втрат зазнала також інфраструктура для зберігання виробленої сільськогосподарської продукції. Аграрії Миколаївщини втратили 40 відсотків врожаю у 2022 році, через бойові дії не обробили або не зібрали урожай на 30 відсотках території. Станом на лютий 2024 року, 45 відсотків агропідприємств регіону відновили свою діяльність наполовину. Незалежно від того, чи були об’єкти української зернової інфраструктури пошкоджені навмисно або через невибіркові обстріли, напади на них, згідно із Четвертою Женевською конвенцією та Римським статутом 1998 року можуть являти собою воєнний злочин і злочин проти людяності.


Зокрема, збитки агрохолдингу «Нібулон» через російську агресію лише у 2022 році перевищили $400 млн та призвели до того, що у компанії працюючими залишилися лише 32% активів. Від російської ракети 31 липня 2022 року у власному домі в Миколаєві також загинув засновник аграрної корпорації «Нібулон» Олексій Вадатурський. «Загибель Олексія Вадатурського була не випадковістю, а цілком продуманим та організованим навмисним убивством. Вадатурський був одним із найбільших аграріїв країни, ключовою людиною в регіоні та великим роботодавцем», - повідомив радник голови ОПУ Михайло Подоляк.


Фото_1.jpeg


Станом на літо 2023 року, залишалось заміновано 30% земельного банку «Нібулона», одного з найбільших операторів зернового ринку України. Описуючи збитки агрохолдинга від російської агресії, представники компанії також звернули увагу на втрату річкових портів унаслідок підриву дамби Каховської ГЕС: «Ми інвестували в будівництво понад 14 річкових портів, і їхню роботу зупинено. Після екоциду на Каховській ГЕС окремі порти стали пляжами, вони за кілька сотень метрів розташовані від водних шляхів», - повідомив директор із взаємодії з органами влади та питань сталого розвитку Михайло Різак.

Фото_2.jpeg


Миколаївський кластер агрохолдингу A.G.R. Group також зазнав значних збитків через повномасштабне вторгнення росії в Україну. Цей кластер примітний тим, що створений лише за 2 тижні до російського вторгнення на базі придбаного підприємства АТФ «Агро-Діло». В травні 2022 року російські військові розбомбили склад, де компанія зберігала понад 200 тон селітри, що завдало величезних руйнувань. В кластері впевнені, що авіаналіт на склад із селітрою було здійснено навмисно. «Тут постійно літали російські дрони - усе відстежували. Російська армія знаходилась в межах прямої видимості, і там чудово знали, що саме зберігається на складі. Але підірвали його, а відео вибуху розтиражували російськими телеграм-каналами, як підрив складу з боєприпасами», — підкреслив директор Миколаївського кластера A.G.R. Group Айк Ардуханян. У вересні 2022 року від ракетних ударів військових рф збитків зазнали потужності Агро-торгівельної фірми «Агро-Діло», які розташовані в селі Партизанське Первомайської громади Миколаївської області. Встановлено часткову чи повну руйнацію зерносховища, контори, складів запчастин, вагової, боксів підприємства. Також було пошкоджено резервуар із паливом, внаслідок чого нафтопродуктами забруднено земельну ділянку площею 500 квадратних метрів. Крім того, внаслідок бойових дій виникла пожежа на складі підприємства, згоріло 108,74 тони селітри. Російські військові також знищили в селі Первомайське «Засільський цукровий завод». Основні цехи розбомбила російська авіація, далі були «гради», «смерчі», «урагани», міномети. Загалом по заводу було близько 1000 «прильотів». «Заводу сьогодні фактично вже немає. Фізично. Там тисячі «прильотів». За годину можна було до 200 мін нарахувати. Я живу біля заводу, і тільки біля моєї оселі я нарахував 16 воронок. Лінія розмежування проходила за 4 км від нас, але все одно було дуже жорстко», - розповів директор служби безпеки компанії «Агро-Діло» Руслан Балько.

Фото_3.jpeg


Серед найбільш резонансних зафіксованих епізодів злочинів рф проти зернових компаній, можна зазначити знищення другого за величиною в Україні зернового терміналу на території порту «Ніка-Тера» в м. Миколаєві. За підсумками 2020-2021 років, «Ніка-Тера» увійшла до трійки найбільших зернових терміналів за обсягами перевалки. Вранці 4 червня 2022 року, внаслідок обстрілу російських військ Корабельного району м. Миколаєва з РСЗВ «Ураган» та ствольної артилерії, на території порту «Ніка-Тера» сталася масштабна пожежа. Вщент вигоріло велике складське приміщення на площі 10 000 кв.м. з зерновим шротом, це був другий за величиною зерновий термінал в Україні. Гасіння пожежі тривало більше двох діб. Верховний представник Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель назвав цей напад черговим російським ракетним ударом, який посилює глобальну продовольчу кризу.


Якщо у вас є інформація, Ви можете розповісти представникам ГО «Агентство економічного розвитку» про убивство, поранення цивільних осіб; пошкодження чи знищення об’єктів цивільної інфраструктури, медичних об’єктів, культурних, навчальних об’єктів, об’єктів інфраструктури населеного пункту; побиття, зґвалтування, умисне завдання каліцтва; утримання в заручниках; пересування ворожої техніки та її застосування в населених пунктах / використання цивільної інфраструктури у воєнних цілях; артобстріл, авіаобстріл; обстріл цивільних осіб та об’єктів зі стрілецької зброї; привласнення майна цивільних осіб. Будемо вдячні за оригінальні фото й відеодокази воєнних злочинів (без оброблення та не із соцмереж), із яких можна отримати метадані.


Фото - ГУ ДСНС України у Миколаївській області


Публікація була підготовлена ГО «Агентство економічного розвитку» спільно з Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» у межах реалізації глобальної ініціативи «Трибунал для путіна».

В рамках глобальної ініціативи «Трибунал для путіна», яка була створена у відповідь на повномасштабну агресію рф у лютому 2022 року, Одеська обласна організація ВГО «Комітет виборців України» спільно з громадською організацією «Агентство економічного розвитку», документують міжнародні злочини (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини), ймовірно вчинені російськими окупантами в Миколаївській області.

м. Вознесенськ, вул. Пушкінська,3/35

+38(05134)3-22-50
  
+38(098)333-22-50
  
+38(099)333-22-50