Шевченківська громада: хроніки воєнних злочинів рф у Миколаївській області

23 Червня 2023
Шевченківська громада: хроніки воєнних злочинів рф у Миколаївській області
23 Червня 2023

З початку повномасштабного вторгнення рф до України, документатори ініціативи «Трибунал для путіна» зафіксували в 12 населених пунктах Шевченківської громади Миколаївського району 105 епізодів воєнних злочинів, ймовірно вчинених російськими військовими. Задокументовано загибель від обстрілів та вибухових пристроїв 22 цивільних людей та поранення 25 цивільних людей. Загалом зафіксовано знищення та пошкодження 97 житлових будинків та 7 навчально-освітніх закладів. Фактичні масштаби наслідків воєнних дій для громади набагато більші, документатори ініціативи продовжують збирати доступну інформацію про інші події, які містять ознаки воєнних злочинів.

 

Вже з 25 лютого 2022 року Шевченківська громада опинилася у «сірій» зоні проведення бойових дій і до листопада 2022 року через населені пункти громади проходила лінія фронту, а люди жили під постійними обстрілами. Найбільше епізодів ймовірних воєнних злочинів з боку військових рф зафіксовано в центрі громади селі Шевченкове (44 епізоди). Задокументовано загибель 10 цивільних людей та поранення 6 цивільних людей, а також пошкодження 27 житлових будинків. Так, внаслідок одного з обстрілів військових рф в ніч на 14 червня 2022 року, зафіксовано влучання по багатоквартирних будинках. У місцевій церкві вибиті вікна і двері, зруйновано вишки стільникового зв’язку. Відомо про двох загиблих місцевих жителів - братів Леоніда та Михайла.


Інший населений пункт громади, де задокументовано значні жертви серед цивільних людей - це село Зелений Гай. 13 березня 2022 року внаслідок артилерійського обстрілу військових рф та попадання авіабомби ФАБ-250, зруйнована будівля школи, де було укриття для місцевих мешканців. З-під завалів рятувальники деблокували 3 постраждалих та тіла 7 загиблих людей. Важкі поранення отримав директор школи Олександр Гнедько. Його госпіталізували до Миколаєва, та від отриманих поранень чоловік помер. Цього ж дня 13 березня 2022 року від артилерійського обстрілу загинуло подружжя. Сергій із дружиною Надією поверталися від тещі, за якою доглядали. Зазвичай чоловік залишався у тещі до вечора, а того дня повертався з дружиною раніше. Дорогою подружжя потрапило під артилерійський обстріл, обоє загинули.


В селі Любомирівка 28 серпня 2022 року під час обстрілів загинуло дві людини. Один із загиблих - тракторист Олексій. За словами його матері, він не захотів виїхати з села, адже доглядав корів, які прийшли із сусідніх сіл, де були сильні обстріли. Олексій із дружиною годували їх, доїли, а молоко передавали господарям. «Ми говорили 27 серпня. А вранці 28-го мені зателефонувала невістка. Плаче. Каже, що Льоша вночі загинув, вийшов надвір і потрапив під обстріл». 21 січня 2023 року біля села Любомирівка цивільний автомобіль наїхав на міну на польовій дорозі. Постраждали водій, пасажирка та немовля.


У Шевченківській громаді задокументовано знищення та пошкодження 7 освітньо-виховних закладів. За словами представників місцевої влади, в громаді практично всі освітні заклади мають пошкодження, від 30 до 90 відсотків руйнувань будівель. Через обстріли повністю зруйновані Зеленогайський та Любомирівський ліцеї. Мирнівська гімназія має 90 відсотків руйнувань. Тільки у вересні 2022 року внаслідок ракетних ударів пошкоджень зазнали 14 закладів дошкільної та загальної середньої освіти громади. Фахівцями Державної екологічної інспекції Південно-Західного округу встановлено, що будівельні відходи внаслідок цих обстрілів склали 350 куб. метрів. Частина населених пунктів Шевченківської громади дев'ять місяців була в окупації, до 11 листопада 2022 року. «Аби не співпрацювати із російськими окупантами, вимушені були перейти на сімейну форму навчання, щоб працювати за українськими програмами і не дозволити втручання в освітній процес з боку Російської Федерації» - розповіла кореспондентам Суспільного начальниця відділу освіти, молоді та спорту Шевченківської сільської ради Тетяна Гончаренко.


Зафіксовано в громаді також і факти викрадення та катування людей. Зокрема, російські військові у березні 2022 року викрали, тримали в полоні та катували голову Шевченківської громади Олега Пилипенко. «Колону російських десантників дуже розстріляли, при спробі пройти далі, вони зазнали великих втрат. Тому були розлючені, агресивні. Всю лють виливали на нас. Спочатку нас утримували у таборі неподалік села Любомирівка, а потім перевезли на аеродром у Чорнобаївку. Мене везли вночі, прив’язаним до БТР, роззули, щоб я не втік. Ніч була досить холодною, тому я й отримав обмороження ніг», — розповів Олег Пилипенко кореспондентам Суспільного. Наступні три дні, зі слів чоловіка, тривали тортури, побиття, використовуючи електричний струм та холодну воду. «Часто доводилось спати у мокрих речах. Якби не мій водій, я б, напевне, не вижив. Він мне підіймав із землі, перетягував на нари». 10 червня 2022 року стало відомо, що Олег Пилипенко повернувся з полону та після недовгої реабілітації повернувся до виконання обов’язків голови громади.


Публ_Шевченківська_Мик_1.jpg


Публ_Шевченківська_Мик_2.jpg


Якщо у вас є інформація, Ви можете розповісти представникам ГО «Агентство економічного розвитку» про убивство, поранення цивільних осіб; пошкодження чи знищення об’єктів цивільної інфраструктури, медичних об’єктів, культурних, навчальних об’єктів, об’єктів інфраструктури населеного пункту; побиття, зґвалтування, умисне завдання каліцтва; утримання в заручниках; пересування ворожої техніки та її застосування в населених пунктах / використання цивільної інфраструктури у воєнних цілях; артобстріл, авіаобстріл; обстріл цивільних осіб та об’єктів зі стрілецької зброї; привласнення майна цивільних осіб. Будемо вдячні за оригінальні фото й відеодокази воєнних злочинів (без оброблення та не із соцмереж), із яких можна отримати метадані.

 

Фото - Суспільне Миколаїв.

Публікація була підготовлена ГО «Агентство економічного розвитку» спільно з Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» у межах реалізації глобальної ініціативи «Трибунал для путіна».


В рамках глобальної ініціативи «Трибунал для путіна», яка була створена у відповідь на повномасштабну агресію рф у лютому 2022 року, Одеська обласна організація ВГО «Комітет виборців України» спільно з громадською організацією «Агентство економічного розвитку», документують міжнародні злочини (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини), ймовірно вчинені російськими окупантами в Миколаївській області.

м. Вознесенськ, вул. Пушкінська,3/35

+38(05134)3-22-50
  
+38(098)333-22-50
  
+38(099)333-22-50