11 Лютого 2021
Календарна весна вже близько, а це значить що ми можемо розпочати активну підготовку до облаштування компостерів на подвір'ї, якщо ви ще не зробили це.
А що може нам допомогти прискорити процес компостування?
Наші помічники у компостуванні:
-бактерії бокаші, які бувають у вигляді висівок або в рідкій формі. Такий спосіб ще називають “ЕМ-компостуванням” (ЕМ — ефективні мікроорганізми)
-спеціальні хробаки, які перероблюють органіку на добрива. Це називається вермікомпостуванням, яке на відіміну від ЕМ-компостування, дозволяє отримати біогумус прямо вдома.
Розуміємо, що завести черв’якоподібних домашніх улюблеців — це крок, на який може зважитися не кожен, тому розповімо про просте компостування за допомогою бактерій бокаші, які можна придбати в садовому магазині.
Як компостувати вдома за допомогою бактерій бокаші?
За допомогою бокаші можна компостувати очистки овочів, яєчну шкаралупу, заварку від чаю, кавову гущу, зів’ялі квіти і не тільки.
Не варто туди викидувати смажені та варені продукти, рідини, олію, залишки жиру, м’ясо та кістки і, звісно, усе, що не розкладається.
Запліснявілі відходи — табу для компостеру, пліснява може розростися і захопити твій компостер. Іноді може з’являтися біла пліснява уже в компостері. Це — нормально, її боятися не слід.
Пропонуємо детально ознайомитись, що можна, а що не можна кидати у компостер нижче.
Цю пам'ятку розробила Спільнота Zero Waste Lviv
В свою чергу, нагадуємо що вже в квітні ми розпочнемо майстер-класи по виготовленню компостерів.
«Проєкт реалізовується за підтримки Міжнародний фонд "Відродження" та European Union in Ukraine в рамках грантового компоненту проєкту @EU4USociety
#ПрямуємоРазом #MovingForwardTogether #ЛюдяністьВзаємодопомога #StopCoronavirus
#компостуй_Вознесенськ