Правовий захист постраждалих та документування воєнних злочинів: підсумки роботи Вознесенської приймальні УГСПЛ за 2023 рік

24 Січня 2024
Правовий захист постраждалих та документування воєнних злочинів: підсумки роботи Вознесенської приймальні УГСПЛ за 2023 рік
24 Січня 2024

Один з базових напрямків роботи Громадської приймальні УГСПЛ у м. Вознесенськ – це надання безоплатних правових консультацій постраждалим від війни людям. Всього за 2023 рік юристом приймальні надано 388 консультацій, що в середньому складає приблизно 32 консультації на місяць. Окрім надання правових консультацій, представники приймальні провели протягом 2023 року 26 інформаційно-просвітницьких заходів (12 з яких торкались різних правових тем, 14 - документування воєнних злочинів). Серед загального числа проведених інформаційно-просвітницьких заходів, 11 мали форму інформаційних сесій і тренінгів та були проведені в офлайн режимі для різних аудиторій (ВПО, студенти, безробітні, активісти). 15 інформаційно-просвітницьких заходів мали форму просвітницьких та аналітичних публікацій з тем документування воєнних злочинів, відновлення громад, підтримки ВПО та інших вразливих груп.

 

Один з останніх інформаційно-просвітницьких заходів 2023 року пройшов наприкінці грудня у формі інформаційної сесії для жителів Вознесенської громади на тему «Що треба знати про компенсацію за пошкоджене житло, яке відновлено власним коштом?». Під час інформаційної сесії правники приймальні обговорили діючу процедуру отримання компенсацій за пошкоджене та зруйноване майно, адже заяву на отримання допомоги в межах програми «єВідновлення» стало можливим подати не лише в застосунку Дія, а й через Центр надання адміністративних послуг чи нотаріуса. В листопаді 2023 року, напередодні Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства», представники приймальні провели зустріч зі студентами Вознесенського фахового коледжу МНАУ та обговорили різні аспекти насильства в сучасному світі. До заходу також були запрошені представники Вознесенського центру надання соціальних послуг та мобільної бригади соціально-психологічної допомоги, які розповіли про свій досвід підтримки жертв насильства.

 

Представники Громадської приймальні УГСПЛ у м. Вознесенську підготували у 2023 році декілька аналітичних матеріалів щодо відновлення громад та регіону. Зокрема, в аналітичному огляді «Як у громадах Миколаївської області впроваджуються Програми комплексного відновлення територій», було акумульовано основні експертні рекомендації щодо розробки Програм комплексного відновлення територій та описано декілька кейсів практичного впровадження таких інструментів у м. Миколаєві, Баштанській та Вознесенській громадах. Інший аналітичний огляд торкався впровадження програм державної, регіональної та міжнародної грантової підтримки, які можуть бути корисними для підприємців Миколаївщини.

 

В рамках роботи Громадської приймальні УГСПЛ в м. Вознесенськ, продовжилась діяльність щодо документування воєнних злочинів в рамках роботи ініціативи «Трибунал для путіна». Представники приймальні координували заходи ініціативи на території Миколаївської області, збирали доступні свідчення про ймовірні злочини російських військових з відкритих джерел та безпосередньо від людей в постраждалих громадах. Протягом 2023 року було задокументовано на території Миколаївської області понад 1000 епізодів ймовірних воєнних злочинів рф, що складає 41% від загальної кількості зафіксованих злочинів російських військових в регіоні з початку повномасштабного вторгнення.

Загалом за 669 днів повномасштабної російсько-української війни (з 24 лютого 2022 року по 24 грудня 2023 року), спільними зусиллями Громадської приймальні УГСПЛ у м. Вознесенську та Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України» на території Миколаївської області було задокументовано та внесено до бази даних ініціативи «Трибунал для путіна» 2438 епізодів. З цього масиву, зафіксовано 485 епізодів, пов’язаних із людськими втратами чи порушенням прав серед цивільного населення. Внаслідок переважно артилерійських, авіа- та ракетних ударів, а також вибухових пристроїв, задокументовано загибель щонайменше 370 цивільних людей та поранення щонайменше цивільних 694 людей.

 

У 2023 році було підготовлено 12 щомісячних аналітичних оглядів щодо ймовірних воєнних злочинів рф у Миколаївській області, 7 аналітичних матеріалів про наслідки збройної агресії рф для окремих громад області, 5 аналітичних матеріалів про злочини російських військових щодо окремих цивільних об’єктів, 1 історію безпосередньо від постраждалих цивільних людей. Зокрема, документатори приймальні записали та опублікували свідчення мешканки мікрорайону «Болгарка» про те, як російські військові обстрілювали на початку березня 2022 року цивільний квартал міста Вознесенська Миколаївської області та зносили танками ворота у дворах для облаштування бойових позицій. Жінка разом з доньками та малолітніми онуками три дні просиділи в оглядовій ямі власного гаража, засипані та заблоковані уламками будинку після потрапляння російського снаряда.

 

Окремі огляди про задокументованим воєнним злочинам та збиткам від російської агресії було підготовлено по 7 громадам Миколаївської області – Березнегуватській, Баштанській, Куцурубській, Очаківській, Костянтинівській, Шевченківській, Галицинівській. Наприклад, з початку повномасштабного вторгнення рф до України, в Березнегуватській громаді зафіксовано 100 епізодів ймовірних воєнних злочинів рф. Приблизно 53% зафіксованих воєнних злочинів сталось в селищі Березнегувате. Зокрема, внаслідок російських обстрілів зруйновані всі адміністративні будівлі, школа, професійний ліцей, лікарня. Один з резонансних епізодів загибелі цивільних людей стався 27 травня 2022 року, коли російські військові скинули авіаційну бомбу на село Велике Артакове. Бомба влучила на подвір’я приватного будинку, під завалами приватного будинку загинули 67-річна Лариса Шелига, її син 45-річний Сергій Шелига та онука 9-річна Софія Шелига.

 

Окремі аналітичні огляди підготовлені про злочини російських військових щодо окремих цивільних об’єктів – зокрема медичних закладів та Південноукраїнської АЕС. Спеціальний огляд було присвячено жертвам касетних боєприпасів рф на Миколаївщині. Документатори ініціативи «Трибунал для путіна» з початку повномасштабного вторгнення рф до України зафіксували у Миколаївській області понад 160 епізодів застосування російськими військовими касетних боєприпасів. Лише у Миколаєві зафіксовано щонайменше 73 жертви серед цивільного населення - 23 людини загинуло, 50 людей отримало поранення. Серед резонансних випадків застосування касетних боєприпасів зафіксовано масовані обстріли міста, під час яких одномоментні людські жертви складали десятки містян, які знаходились біля зупинок громадського транспорту та торгових об’єктів. Інший спеціальний огляд торкався воєнних злочинів рф в деокупованих громадах Миколаївської області. Після деокупації громад Миколаївської області в листопаді 2022 року, почали з’являтися повідомлення про епізоди катування військовими рф місцевих мешканців, виявлення місць утримання та катівень. Також стали відомі факти масового розграбування окупованих населених пунктів, зокрема під час відступу формувань армії рф. Окупанти примусово забирали з собою як комунальне майно та техніку, так і власність бізнесу та речі звичайних мешканців.

 

Публікація підготовлена Громадською приймальнею Української Гельсінської спілки з прав людини у м. Вознесенськ Миколаївської області.

   

Громадська приймальня УГСПЛ у м. Вознесенську, яка працює на базі ГО «Агентство економічного розвитку», надає правову допомогу постраждалим від війни за підтримки Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID Ukraine – USAID Україна) «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

м. Вознесенськ, вул. Пушкінська,3/35

+38(05134)3-22-50
  
+38(098)333-22-50
  
+38(099)333-22-50