Пошкоджені внаслідок агресії рф об'єкти культурно-розважальної сфери Миколаївської області

23 Квітня 2024
Пошкоджені внаслідок агресії рф об'єкти культурно-розважальної сфери Миколаївської області
23 Квітня 2024

За даними Міністерства культури та інформаційної політики, майже у 45% територіальних громад Миколаївської області зруйновано об’єкти культурно-розважальної сфери - зокрема, клубні заклади, бібліотеки, музеї. Документатори ініціативи «Трибунал для путіна» зафіксували в області 45 епізодів, пов’язаних з руйнуваннями та пошкодженнями культурно-розважальних закладів. Близько 40% з цих епізодів стосуються пошкоджених чи зруйнованих внаслідок обстрілів сільських клубів та будинків культури.

 

Міністерство культури та інформаційної політики опублікувало інформацію про пошкодження об’єктів культурної інфраструктури в Україні внаслідок повномасштабної російської агресії. За даними міністерства руйнувань зазнали клубні заклади, бібліотеки, музеї, театри, філармонії та заклади мистецької освіти (мистецькі школи і коледжі) у 44,2% територіальних громадах (від загальної кількості територіальних громад в області) Миколаївській області. Документатори ініціативи «Трибунал для путіна» зафіксували у регіоні 45 епізодів, пов’язаних з руйнуваннями та пошкодженнями культурно-розважальних закладів. Близько 40% з цих епізодів стосуються пошкоджених чи зруйнованих внаслідок обстрілів сільських клубів та будинків культури.

 Фото_1.jpg

Одним із найбільш зруйнованих будинків культури став Палац культури «Корабельний» в м. Миколаїві. 5 липня 2022 року, близько 7 ранку, одна із російських ракет влучила в міський будинок культури. Будівля була зруйнована на 80 відсотків. Ракета влучила у великий зал, повністю зруйнувала його, утворилися тріщини по всьому фасаду. В приміщенні виникла пожежа і згоріли музикальні інструменти та костюми. На сьогоднішній день, залишки будівлі законсервовані.

 

Більшість зруйнованих будинків культури знаходяться в населених пунктах вздовж лінії зіткнення або на деокупованих територіях. У 2022 році російські військові артилерійськими обстрілами знищили будинок культури в с. Первомайське Миколаївського району. За словами директора Миколи Левківського, російські військові стріляли хаотично… «Не розумію, у цьому приміщенні ні солдатів, ні патронів, ніякого озброєння не знаходилось. Але було 10 прильотів. Дуже боліло, коли я побачив збитий снарядом каштан. Це велике дерево, яке літом прикривало своїм листям», — говорить директор будинку культури.

 Фото_2.jpeg

Під час окупації м. Снігурівки російські військові базувалися у будівлі місцевого будинку культури. З установи винесли всю цінну техніку, по собі залишили сміття та попелища. Глядацька зала на 530 місць повністю вигоріла. За словами директорки будинку культури Любові Сопельник, після відходу російські військові не залишили в будівлі нічого, окрім руйнувань та сміття.

 

Майже в кожному будинку культури розташовувались художні студії або навчальні класи школи мистецтв, які теж були зруйновані або втратили все обладнання. «У нас майже зруйноване приміщення Миколаївського обласного центру народної творчості та культурно-освітньої роботи, там пошкоджена й техніка. На сьогодні ми маємо гроші, щоб відновити обладнання і забезпечити роботу закладу», — зазначила начальниця управління культури, національностей та релігій Миколаївської обласної військової адміністрації Олена Буберенко.

 Фото_3.jpg

Від обстрілів постраждали музеї як в обласному центрі, так і в районних центрах. У Миколаєві в ніч проти 29 вересня 2022 року ударом ракети типу С-300 російські війська понівечили фасадну частину обласного краєзнавчого музею «Старофлотські казарми». Загалом музей декілька разів потерпав від обстрілів. З північного фасаду будівлі вибито понад 100 вікон. Було пошкоджено 15 виставкових залів. Внаслідок цього експозицію з 9633 музейних предметів було демонтовано. Серед них - унікальні колекції археології, зброї, виробів з дорогоцінних металів, знарядь праці, нумізматики, природничих матеріалів тощо. З весни 2023 року після річної перерви заклад відкрили для відвідувачів, хоча ремонт ще триває.

 

За словами начальниці управління культури, національностей та релігій Миколаївської обласної військової адміністрації Олени Буберенко, ще влітку 2022 року були евакуйовані за межі Миколаївської області всі культурні цінності з обласних музеїв, також з музеїв Баштанської, Очаківської громад. І будуть зберігатися у сховищах до кінця дії воєнного стану. Рідкісні видання бібліотек також законсервовані, у безпечних місцях.

 

Окремо треба згадати про музеї, які знаходились в населених пунктах, які попали під окупацію російських військових. Під час окупації м. Снігурівки російські військові захопили приміщення історико-краєзнавчого музею, яке знаходиться в одній будівлі з місцевим будинком культури.

Як наслідок: знищено майно, викрадено комп’ютерну та оргтехніку, поламані меблі, виставкове обладнання, викрадено або знищено музейний фонд, інвентарні книги, облікові картки тощо. Музей майже зруйнований.

 

Внаслідок удару ракетою С-300 постраждав Миколаївський академічний художній драматичний театр. Саме той театр, який працював під час війни та облаштував сцену в укритті. В ніч проти 22 вересня 2022 року вісім вибухів пролунали у Миколаєві. Вибуховою хвилею та уламками була пошкоджена будівля Миколаївського академічного драматичного театру, що до повномасштабного вторгнення мав назву «російський». Зі слів директора театру, Артема Свистуна, руйнацій тоді зазнав ландшафтний театральний скверик, пошкоджені вікна, кабінети, санвузли, швейний цех, музей, мала сцена, гримерні кімнати, повністю вибуховою хвилею пошкоджені вікна.

 

Найбільша кількість епізодів по одному й тому самому об’єкту зафіксована документаторами за адресою Миколаївського зоопарку. Загалом протягом 2022 року зоопарк обстрілювався більше 6 разів. Під час обстрілів ракети влучали в територію автостоянки, біля вольєру з бізонами та біля вольєру з дикими кішками, одна з випущених російськими військовими ракета зачепила балкон акваріума. Ще кілька ракет впало територією зоопарку в зеленій зоні. «Це «Гради», «Урагани», «Смерчі», касетні ракети, заборонені міжнародними конвенціями. Зараз у нас їх ціла колекція. На щастя, жодна з ракет не вибухнула на нашій території, і дивом у нас не постраждали ні тварини, ні співробітники», каже директор зоопарку Володимир Топчій.

 

Руйнування пам’яток, удари по закладах освіти і культури, пограбування музеїв ‒ це далеко не повний перелік російських воєнних злочинів. Їхня кількість та свідчення співробітників установ, що постраждали, свідчать про системну та цілеспрямовану політику. Культурна спадщина опинилася під прицілом окупантів не випадково, а через їх бажання знищити українську ідентичність.

 

Фото: Суспільне Миколаїв

 

Публікація була підготовлена ГО «Агентство економічного розвитку» спільно з Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» у межах реалізації глобальної ініціативи «Трибунал для путіна».

 

В рамках глобальної ініціативи «Трибунал для путіна», яка була створена у відповідь на повномасштабну агресію рф у лютому 2022 року, Одеська обласна організація ВГО «Комітет виборців України» спільно з громадською організацією «Агентство економічного розвитку», документують міжнародні злочини (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини), ймовірно вчинені російськими окупантами в Миколаївській області.

м. Вознесенськ, вул. Пушкінська,3/35

+38(05134)3-22-50
  
+38(098)333-22-50
  
+38(099)333-22-50