Масштаби та вплив мінного забруднення території Миколаївської області внаслідок повномасштабного вторгнення рф

17 Березня 2024
Масштаби та вплив мінного забруднення території Миколаївської області внаслідок повномасштабного вторгнення рф
17 Березня 2024


Незважаючи на вилучення у Миколаївській області значної кількості вибухонебезпечних предметів, загроза підриву жителів громад залишається високою. Документаторами ініціативи «Трибунал для путіна» щомісячно фіксується 2-3 випадки підриву цивільних людей на мінах чи залишках боєприпасів. Наразі в базі даних ініціативи задокументовано понад 100 епізодів підриву цивільних людей та транспорту переважно на протитанкових мінах та залишках від касетних та інших боєприпасів. Із загальної кількості зафіксованих епізодів підриву, 10% пов’язані з загибеллю або пораненням дітей.

 

За 2023 рік на території Миколаївської області сапери виявили та вилучили 40 тисяч вибухонебезпечних предметів, замінованими залишаються 750 тисяч гектарів землі. Згідно плану пріоритетного розмінування країни, в Миколаївській області заплановано розмінувати 44 тисячі гектарів земель сільськогосподарського призначення. Про території, які мають потенційну мінну небезпеку, свідчать дані Сервісу протимінної безпеки Державної служби України з надзвичайних ситуацій. Відповідно до такої інформації, найбільша кількість замінованої території розташована в деокупованих громадах Баштанського району.

 Фото_2.jpg

«Дуже багато боєприпасів ми знайшли після деокупації цих територій. Це практично кожен день виїзду, близько 30-40 небезпечних боєприпасів, ті, що можуть підірватися самі по собі… Підрозділи ДСНС працюють по оперативному реагуванню, а також перевіряють теоретично засмічені території», – повідомляє начальник частини піротехнічних робіт підводного та гуманітарного розмінування ДСНС Микола Поліжаєв. Зокрема, найбільше небезпечних зон налічується на території Снігурівської міської громади. Відходячи зі Снігурівки, збройні сили рф заміновували будинки місцевих жителів, дороги та залишали міни на відкритих територіях. Також значна щільність знаходження вибухонебезпечних предметів припадає на лінію зіткнення, де відбувалися активні бойові дії та залишились елементи боєприпасів.

 

Так, 28 листопада 2022 року людина підірвалась на міні, яку залишили російські військові, відходячи з міста Снігурівка. Вибуховий предмет був встановлений в підвалі багатоповерхівки. Постраждалий чоловік потрапив до реанімації. 9 лютого 2023 року, в Баштанському районі, на деокупованій території біля Снігурівки, під час відновлювальних робіт, підірвався бригадний автомобіль АТ "Миколаївобленерго". Покидаючи місце роботи, бригадний автомобіль фахівців обленерго наїхав на вибуховий пристрій. Внаслідок вибуху один з працівників отримав важкі поранення, його життя врятувати не вдалося.

 Фото_3.jpg

1 листопада 2023, на околиці м. Снігурівка на російській протитанковій міні підірвався комбайн. В результаті детонації боєприпасу постраждали двоє чоловіків, у одного з яких сталася травматична ампутація двох ніг. 22 грудня 2023 року, під час проведення земляних робіт в полі за межами с. Новопетрівка Широківської громади, чоловік на тракторі наїхав на невідомий вибухонебезпечний предмет. В результаті вибуху він отримав мінно-вибухову травму, транспорт зазнав пошкоджень. 1 лютого 2024 року 4 чоловіки на відкритій території поблизу с. Євгенівка Снігурівської громади підірвались на невідомому боєприпасі. 37-річний чоловік загинув на місці події, інші з мінно-вибуховими травмами потрапили до лікарні.

 

Із настанням весняних польових робіт, кількість епізодів підриву на вибухонебезпечних предметах має тенденцію до збільшення. Зокрема, тільки за перший тиждень березня 2024 року, зафіксовано два таких епізоди. Так, 5 березня 2024 року, у селі Безіменне Снігурівської громади, в результаті детонації вибухонебезпечного предмета травмувався чоловік, який поїхав збирати дрова та випадково наступив на боєприпас. 6 березня 2024 року, у с. Любомирівка Шевченківської громади, чоловік отримав травми внаслідок детонації вибухонебезпечного предмета та у важкому стані був госпіталізований до медичного закладу.

 

Небезпека від залишків касетних боєприпасів зберігається на значній території області, включно з обласним центром. Так, у Центральному районі м. Миколаєва 11 січня 2024 року містянин виявив касетний боєприпас. Предмет циліндричної форми, схожий на касетний боєприпас, чоловік виявив біля недобудови неподалік від багатоповерхівок. Завдяки вчасному виїзду саперів, предмет знешкодили. Із загальної кількості зафіксованих епізодів підриву на вибухонебезпечних предметах, 10% пов’язані з загибеллю або пораненням дітей. Так, 15 жовтня 2023 року у Баштанському районі на міні підірвались двоє підлітків. Один з хлопців, 2008 року народження, загинув. Іншого хлопця, 2011 року народження, з мінно-вибуховими травмами доставлено до лікувального закладу. Діти гралися в полі за селом, де й натрапили на міну. Раніше на цій території велися активні бойові дії. 21 березня 2023 року у селі Лепетиха Березнегуватської громади Баштанського району, під час випасу худоби в результаті вибуху невідомого предмета травмувався хлопець 2007 року народження. Підлітка с осколковими пораненнями голови та грудної клітини доставили до лікарні.

 

Як і по всьому узбережжю Чорного моря, у Миколаївській області зберігається високий рівень мінної небезпеки на узбережжі та прибережних водах. Після повномасштабного вторгнення рф в Україну, до чорноморського узбережжя неодноразово приносило морські якірні міни. Після російського теракту на дамбі Каховської ГЕС, небезпека посилилась, адже водою винесло велику кількість мін, якими окупанти мінували лівобережжя Херсонщини. Через закриті порти та заборону судноплавства, епізодів з нанесенням шкоди людям або транспорту небагато. Зокрема, було зафіксовано підрив на міні двох чоловіків 28 липня 2022 року у селищі Коблеве, які загинули миттєво. В більшості випадків вдається завчасно помітити та знешкодити морську міну. Так, 5 січня 2024 року на узбережжі в Миколаївській області було виявлено морську міну, яку спеціальним підрозділом ВМС ЗС України знищено шляхом контрольованого підриву.

 

З початку повномасштабного вторгнення рф до України, водолази-сапери ДСНС у акваторії Миколаївщини продовжують виявляти різного типу вибухонебезпечні предмети. За словами начальника відділення з підводного розмінування Головного управління ДСНС у Миколаївській області Володимира Козирєва, найчастіше траплялися такі вибухонебезпечні предмети як протитанкові міни, вони знаходилися ближче до тієї зони, де була окупація територій — це Снігурівська громада та ближче до Херсонської області. Також знаходили артилерійські снаряди, які не вибухнули, також касетні елементи. Найчастіше це ті місця, де були обстріли касетними елементами, обстрілами ракет або дронами.

 

Фото - ГУ ДСНС України у Миколаївській області

Публікація була підготовлена ГО «Агентство економічного розвитку» спільно з Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» у межах реалізації глобальної ініціативи «Трибунал для путіна».


В рамках глобальної ініціативи «Трибунал для путіна», яка була створена у відповідь на повномасштабну агресію рф у лютому 2022 року, Одеська обласна організація ВГО «Комітет виборців України» спільно з громадською організацією «Агентство економічного розвитку», документують міжнародні злочини (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини), ймовірно вчинені російськими окупантами в Миколаївській області.

м. Вознесенськ, вул. Пушкінська,3/35

+38(05134)3-22-50
  
+38(098)333-22-50
  
+38(099)333-22-50