Грошова допомога внутрішньо переміщеним особам від міжнародних організацій

14 Жовтня 2022
Грошова допомога внутрішньо переміщеним особам від міжнародних організацій
14 Жовтня 2022

Українці, які постраждали через війну Росії в Україні можуть отримати допомогу грошима від міжнародних організацій. 


Вознесенська приймальня УГСПЛ зібрала список міжнародних фондів та організацій, куди можуть звернутись за допомогою внутрішньо переміщені та українці, що постраждали через війну.


Окрім державної допомоги внутрішньо переміщені особи можуть отримати міжнародну цільову грошову підтримку, що реалізується спільно з Урядом України.


Зокрема, таку допомогу ВПО можуть отримати від:

1.     Місії Міжнародного Комітету Червоного Хреста в Україні спільно з Товариством Червоного Хреста України

2.     Програми від ЮНІСЕФ «Спільно»

3.     Агентства ООН у справах біженців

4.     Всесвітньої продовольчої програми ООН

5.     Міжнародної організації з міграції (МОМ)

6.     Норвезької ради у справах біженців (NRC)


Отримати фінансову допомогу в розмірі 2220 грн на особу в місяць можна тільки від однієї з організацій, яка реалізує програму ООН. Це один і той самий вид допомоги, який здійснюють різні агенції, перелік яких не є вичерпним.


Далі детальніше про те, як подати звернення та порядок надання допомоги


Уряд ухвалив розроблене Міністерством соціальної політики рішення, яке забезпечує можливість поширити додаткові виплати від міжнародних організацій на мешканців територій, які тимчасово окуповані, деокуповані або знаходяться в зоні активних бойових дій.

Грошова допомога надається міжнародними організаціями відповідній соціальній категорії населення, згідно з умовами меморандумів про співпрацю/співробітництво, укладених Міністерством соціальної політики України та відповідною міжнародною організацією.


Міністерства соціальної політики України уклали меморандуми про співпрацю з Місією Міжнародного Комітету Червоного Хреста в Україні та Товариством Червоного Хреста України, ЮНІСЕФ, Всесвітньої продовольчої програми ООН та Управління Верховного комісара ООН у справах біженців.


Відповідно до постанови КМУ №457 від 16 квітня 2022 р. «Про підтримку окремих категорій населення, яке постраждало у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України», передбачається можливість надання підтримки у вигляді грошових виплат, шляхом надання допомоги міжнародними організаціями.


Виплата допомоги в рамках реалізації проектів здійснюється додатково без подання окремого звернення внутрішньо переміщеною особою на підставі відомостей, що містяться в Єдиній інформаційній базі даних про внутрішньо переміщених осіб, незалежно від отримання особою інших видів допомоги, зокрема виплати допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам.


Також заявку на допомогу можна було подати через соціальну платформу "єДопомога".


Важливо! Перший етап прийому заявок на виплату грошової допомоги від міжнародних організацій на платформі єДопомога завершено.


Наразі громадянами України подано понад 10 000 000 заявок, у зв’язку з чим тимчасово припинено збір заявок на платформі єДопомога задля детального їх опрацювання та передачі за запитом до міжнародних організацій для подальшої виплати.


Якщо ви вже подали заявку, то можете перевірити її статус за посиланням https://aid.edopomoga.gov.ua/check


Самостійно можна подати заявку на допомогу від неурядової організації ACTED Франція

ACTED надає грошову допомогу у розмірі 2220 грн на кожного члена родини. Допомогу виплачують одним платежем, але на три місяці. Тобто на одну людину можна отримати 6660 грн.

Хто отримує допомогу:

  • багатодітні родини;
  • одинокі матері чи батьки, які виховують дітей;
  • ВПО;
  • родини без працездатних чоловіків, в яких жінка виконує роль годувальника;
  • родини, які виховують дітей з інвалідністю;одинокі люди похилого віку;

Виплати від ACTED призначатимуть у випадку, якщо хоча б одна з осіб у заяві має соціальну категорію «людина з інвалідністю», а її місцем реєстрації є Херсонська (з відкритими рахунками у банківській установі), Харківська або Миколаївська області.

Для реєстрації щоб отримати допомогу, треба звертатися за телефоном: +38095 365 6219; +38093 609 9277; +38099 636 8996; +38099 144 3613.

ACTED є неурядовою гуманітарною організацією зі штаб-квартирою в Парижі, Франція.


Допомога від Норвезької ради у справах біженців (NRC)

Організація підтримує людей, які живуть на Сході країни, в гарячих точках, водночас підтримує внутрішньо переміщених осіб з усієї України в західних областях.

Допомогу можуть претендувати лише особи, які не реєструвалися та не отримували грошову допомогу від ООН чи інших іноземних організацій (виплати ВПО від держави не враховуються).

Розмір виплат становить 2 200 грн на кожного члена родини протягом трьох місяців.

Як отримати фінансову допомогу

Для цього необхідно зареєструватися. Реєстрація відбувається виключно через месенджер WhatsApp за допомогою чат-бота:

1.     відкрийте WhatsApp або встановіть його, якщо ви не маєте його;

2.     додайте до ваших контактів номер 0 800 609 844;

3.     відправте на цей номер повідомлення з текстом: NRC;

4.     далі ви отримаєте повідомлення з інструкціями для успішної реєстрації. NRC зв’яжеться з вами у WhatsApp.

Заявка розглядається протягом 10 днів, після чого на WhatsApp надійде повідомлення про нарахування чи не нарахування коштів.

У разі надання грошової допомоги кошти надійдуть впродовж місяця після реєстрації.

За додатковою інформацією звертайтеся за номером гарячої лінії 0 800 302 007 або пишіть на електронну пошту: ua.info@nrc.no.


Увага! Розмір отриманої допомоги не враховується під час обчислення сукупного доходу домогосподарства для всіх видів соціальної допомоги, що надаються відповідно до законодавства, та не включається до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу відповідно до підпункту 165.1.1 пункту 165.1 статті 165 Податкового кодексу України.



Діяльність громадської приймальні УГСПЛ у м. Вознесенськ Миколаївської області та захист прав постраждалих від конфлікту здійснюється в рамках програми USAID Ukraine - USAID Україна «Права людини в дії», яка виконується УГСПЛ.

#USAIDukraine #ПраваЛюдини #Права_людини_в_дії

м. Вознесенськ, вул. Пушкінська,3/35

+38(05134)3-22-50
  
+38(098)333-22-50
  
+38(099)333-22-50