Березнегуватська громада: хроніки воєнних злочинів рф у Миколаївській області

18 Грудня 2023
Березнегуватська громада: хроніки воєнних злочинів рф у Миколаївській області
18 Грудня 2023

З початку повномасштабного вторгнення рф до України, документатори ініціативи «Трибунал для путіна» зафіксували в Березнегуватській громаді Миколаївської області 100 епізодів ймовірних воєнних злочинів рф. Приблизно 53% зафіксованих воєнних злочинів сталось в центрі громади селищі Березнегувате. Зокрема, внаслідок російських обстрілів зруйновані всі адміністративні будівлі, школа, професійний ліцей, лікарня. Окрім обстрілів, документатори ініціативи зафіксували 12 епізодів підриву на мінах або інших вибухонебезпечних пристроях. Найбільш резонансний випадок стався в квітні 2022 року, коли внаслідок підриву цивільного автомобіля на міні, загинула жінка та двоє дітей отримали поранення.

Публ_Березнег_Мик_2.jpeg

Вже у березні 2022 року Березнегуватська громада опинилась в самому епіцентрі воєнних дій. Деякі з населених пунктів громади були під окупацією, деякі протягом 9 місяців були в «сірій» прифронтовій зоні. Після визволення Херсону обстрілів в громаді стало менше, але зберігається небезпека від мін та нерозірваних артилерійських снарядів. На дорогах громади до сих пір небезпечно зупинятись та виходити на узбіччя - міни. За офіційними даними, до війни в громаді проживало більше 19 тисяч людей. За період активних бойових дій, через евакуацію населення скоротилося до приблизно 12 тисяч.


Більш за все громаду обстрілювали артилерією – в тому числі з мінометів та РСЗВ з касетними снарядами. Найбільша кількість зафіксованих документаторами воєнних злочинів сталась в Березнегуватому, це близько 53% від загальної кількості. У селищі Березнегуватому від обстрілів зруйновані всі адміністративні будівлі, школа, професійний ліцей. Будівля ліцею була обстріляна декілька разів протягом 2022 року. Найбільші пошкодження ліцей отримав внаслідок російського артилерійського обстрілу в ніч на 7 червня 2022 року.


29 березня 2022 року, в результаті обстрілу з боку російських військових, зруйнована частина школи. В будівлю школи ймовірно ударило дві ракети. Одна з них потрапила до спортивної зали, інша - в фойе, а також зруйнувала кабінети поруч на двох поверхах. 13 липня 2022 року армія рф завдала ракетних ударів по селищу Березнегувате. Одне з влучань було по місцевій лікарні, зруйновано частину будівлі з 4 до 1 поверху. «Всі чотири поверхи однієї частини будівлі повністю зруйновані. Зруйноване медичне обладнання, і стоматологія, і лабораторія клінічна, адміністративний корпус», зазначає керівниця закладу Вікторія Самойлова.


Через російські обстріли в громаді постраждало багато людей, включаючи дітей. Так, 27 травня 2022 року російські військові скинули авіаційну бомбу на село Велике Артакове. Бомба влучила на подвір’я приватного будинку, під завалами приватного будинку загинули 67-річна Лариса Шелига, її син 45-річний Сергій Шелига та онука 9-річна Софія Шелига. Односельчани знайшли тіло Сергія та прикопали на подвір’ї, згодом – перепоховали на кладовищі у селищі Березнегувате. Останки бабусі й онуки знайшли лише восени 2022.

3 вересня 2022 року російські військові здійснили артилерійський обстріл з реактивних систем залпового вогню із застосуванням касетних боєприпасів села Висунськ. Внаслідок обстрілу загинув 8-річний хлопчик, п’ять місцевих мешканців отримали поранення, серед яких троє дітей. Хлопчик грався біля свого дому, коли розпочався російський обстріл. Коли окупанти перестали

обстрілювати село, батьки пішли шукати сина. «Це сталося за одну секунду. Все почало розвалюватися… Ми кликали його, але ніхто не відповідав», – розповів Сергій Гулевич, батько загиблого хлопчика. Чоловік знайшов сина біля мотоцикла. Хлопчик лежав на животі, мав осколкові поранення голови. Зразу ж викликав «швидку», проте було вже запізно – хлопчик загинув.

Документаторами зафіксовано 12 епізодів, пов’язаних з мінами або іншими вибуховими пристроями. В двох епізодах постраждалими є діти. Так, 23 квітня 2022 року, внаслідок детонації міни підірвався один з двох цивільних автомобілів, на яких дві сестри з дітьми разом з волонтером-водієм вибиралась з тимчасово окупованого Херсону. Сім’я їхала на двох машинах і не доїжджаючи с. Новогригорівка, біля зрошувального каналу, один з автомобілів підірвався на міні. Одна жінка загинула, 9-річний хлопчик та 17-річна дівчина отримали мінно-вибухові травми та осколкові поранення. Дітей в лікарню Херсону доставили російські військові. Чоловік, який вивозив людей, вважається зниклим без вісти. 21 березня 2023 року у селі Лепетиха під час випасу худоби в результаті вибуху невідомого предмета травмувався хлопець 2007 року народження. Підлітка з осколковими пораненнями голови та грудної клітини доставили до лікарні.

Деякі з населених пунктів громади повністю зруйновані. Так, за матеріалами журналістів, повністю зруйноване село Біла Криниця. До повномасштабного вторгнення рф до України, за офіційними даними тут мешкали більш як 300 людей, була власна сільська школа, дитячий садочок, пошта і невеликий клуб. Зараз все це зруйноване. Також зруйновані російськими обстрілами всі без винятку житлові будинки. Біля села Біла Криниця, до повномасштабного вторгнення працював сучасний дитячий табір на березі річки Інгулець. Російські військові зруйнували весь табір кількома залпами касетних боєприпасів, залишивши від спальних будиночків, корпусу їдальні, сцени та навіть переобладнаного під стрілецький тир старого тролейбусу одні руїни. Також якийсь час табір був окупований російськими військовими, які завершили знищення дитячого табору.

Публ_Березнег_Мик_1.jpg

На території громади постраждало багато підприємств сільськогосподарської сфери - фермерські зернові склади, елеватор та комбікормовий завод. Так, вночі 26 вересня 2023 року російські війська випустили по Миколаївщині безпілотники. В результаті падіння уламків збитого безпілотного літального апарату, на території громади сталось займання на території агропідприємства. «Також вони вдарили безпілотником по агропідприємству в одному з районів, де збитків нанесли по продуктовій групі на 8 мільйонів гривень. Спалили збіжжя усілякого», — розповів начальник Миколаївської ОВА.


Якщо у вас є інформація, Ви можете розповісти представникам ГО «Агентство економічного розвитку» про убивство, поранення цивільних осіб; пошкодження чи знищення об’єктів цивільної інфраструктури, медичних об’єктів, культурних, навчальних об’єктів, об’єктів інфраструктури населеного пункту; побиття, зґвалтування, умисне завдання каліцтва; утримання в заручниках; пересування ворожої техніки та її застосування в населених пунктах / використання цивільної інфраструктури у воєнних цілях; артобстріл, авіаобстріл; обстріл цивільних осіб та об’єктів зі стрілецької зброї; привласнення майна цивільних осіб. Будемо вдячні за оригінальні фото й відеодокази воєнних злочинів (без оброблення та не із соцмереж), із яких можна отримати метадані.


Фото - ГУ ДСНС України у Миколаївській області, Національна поліція


Публікація була підготовлена ГО «Агентство економічного розвитку» спільно з Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» у межах реалізації глобальної ініціативи «Трибунал для путіна».

В рамках глобальної ініціативи «Трибунал для путіна», яка була створена у відповідь на повномасштабну агресію рф у лютому 2022 року, Одеська обласна організація ВГО «Комітет виборців України» спільно з громадською організацією «Агентство економічного розвитку», документують міжнародні злочини (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини), ймовірно вчинені російськими окупантами в Миколаївській області.

м. Вознесенськ, вул. Пушкінська,3/35

+38(05134)3-22-50
  
+38(098)333-22-50
  
+38(099)333-22-50