Новини

Баштанська громада: хроніки воєнних злочинів рф у Миколаївській області
10 Листопада 2023
З початку повномасштабного вторгнення рф до України, документатори ініціативи «Трибунал для путіна» зафіксували в Баштанській громаді Миколаївської області 68 епізодів воєнних злочинів, ймовірно вчинених російськими військовими. 
Куцурубська громада: хроніки воєнних злочинів рф у Миколаївській області
17 Жовтня 2023

З початку повномасштабного вторгнення рф до України, документатори ініціативи «Трибунал для путіна» зафіксували в Куцурубській громаді Миколаївської області 78 епізодів воєнних злочинів, ймовірно вчинених російськими військовими. Зокрема, в селах Куцуруб, Парутине та Солончаки зафіксовано по 8 епізодів, в с. Дмитрівка - 4 епізоди. Через обстріли з боку російської армії, в громаді зафіксовано загибель 6 та поранення 16 місцевих мешканців. В населених пунктах громади задокументовано руйнування 66 житлових будинків та 5 об'єктів соціальної та адміністративної інфраструктури.

 

Куцурубська громада Миколаївської області – наразі одна з найбільш небезпечних у Миколаївській області через постійні російські обстріли, які здійснюються з окупованої Кінбурнської коси. Намагаючись тримати під контролем Дніпро-Бузький лиман, російські війська постійно обстрілюють протилежний берег. До повномасштабного вторгнення в Куцурубській громаді мешкало майже 8 тисяч жителів, зараз залишилося менш як половина. Місцева влада забезпечує людей гуманітарною допомогою, а також надає будівельні матеріали тим, чиї будинки пошкоджені ворожими обстрілами.

 Публ_Куцуруб_Мик_2.jpg

Абсолютна більшість зафіксованих епізодів пов’язана з артилерійськими обстрілами. Серед загальної кількості є три епізоди, в яких російська армія використала касетні засоби ураження, які призводять до невибіркових руйнувань та страждань людей. Так, 17 червня 2022 року, обстрілами пошкоджено житлові будинки та автомобілі в с. Парутине Куцурубської громади. Зафіксовано понад 12 прильотів ворожих касетних снарядів, деякі з них залишились нездетонованими.

 

З початку повномасштабного вторгнення рф до України, через обстріли з боку російської армії в громаді загинуло 6 місцевих мешканців. Уламками боєприпасів, розбитим склом або вибуховою хвилею поранено 16 людей, з них 5 - це діти або підлітки. Епізод з найбільшими жертвами серед цивільних людей стався 13 березня 2023 року. Цього дня збройні сили рф здійснили артобстріл села Солончаки Куцурубської громади. Внаслідок обстрілу загинули двоє людей - чоловік 1978 року народження та його дружина 1980 року народження. Їх 7-річного сина з пораненнями госпіталізовано до лікарні. Також до лікарні госпіталізовано ще трьох мешканців села з різним ступеням тяжкості тілесних ушкоджень.

 Публ_Куцуруб_Мик_3.jpg

За останні декілька місяців, щонайменше 8 цивільних мешканців громади отримали поранення. Так, 27 липня, внаслідок обстрілу російських військових селища Дмитрівка Куцурубської громади, осколкові поранення нижніх кінцівок отримали 20-річний хлопець та 15-річна дівчина. Постраждалі доставлені до лікарні, де їм надали кваліфіковану медичну допомогу. 30 липня, внаслідок артилерійських обстрілів військових рф по території Куцурубської громади, зазнала поранень 84-річна жінка, яка пасла худобу неподалік свого помешкання.

 

08 серпня російські військові завдали ударів з артилерії по селу Куцуруб Куцурубської громади. Внаслідок обстрілів двоє братів, 13-ти та 16-ти років, отримали мінно-вибухові поранення. Їх доставив до лікарні батько. Вночі 24 серпня внаслідок обстрілів з боку російських військових Куцурубської громади, поранено трьох людей. Двом постраждалим допомогу було надано амбулаторно, ще одна людина отримує медичну допомогу у лікарні.

 

Через російські обстріли, в громаді зафіксовано руйнування/пошкодження 66 будинків та 5 об'єктів соціальної та адміністративної інфраструктури. Постраждали щонайменше 16 траспортних засобів, в тому числі і сільськогосподарська техніка.

 Публ_Куцуруб_Мик_1.jpg

Так, лише в серпні 2023 року, зафіксовано щонайменше 9 артилерійських обстрілів населених пунктів Куцурубської громади, деякі з яких продовжувались по декілька разів протягом дня. Так, 30 липня внаслідок артилерійських обстрілів пошкоджено житловий будинок та сільськогосподарську техніку місцевих мешканців. 08 серпня обстрілами пошкоджені господарчі будівлі та автомобільний транспорт. 10 серпня пошкоджено житлові будинки, господарські споруди, сільськогосподарську техніку.

 

Вісім разів в Куцурубській громаді зафіксовані епізоди з обстрілами господарчих угідь та лісів, які часто призводили до пожеж. Так, 7 вересня 2022 року через влучення боєприпасів та уламків від них внаслідок бойових дій горіла суха трава на відкритій території, що належить Куцурубській територіальній громаді. Під час таких пожеж серед забруднюючих речовин, що потрапляють до атмосферного повітря, найбільша частка належить діоксиду вуглецю, що має парникові властивості. Загальна сума шкоди, розрахованої фахівцями Державної екологічної інспекції України, становить понад 2,4 мільйона гривень.

 

На жаль, це не остаточні дані по Куцурубській громаді, адже артилерійські обстріли з боку російських військових тривають. Один з останніх обстрілів стався 11 жовтня 2023 року. Близько 11:50 російські війська випустили кілька артилерійських снарядів із Кінбурну по протилежному берегу. Влучили по відкритій території Куцурубської громади, внаслідок чого зайнялась суха трава та сміття. Силами вогнеборців пожежу на площі 5000 кв. м ліквідовано.

 

Фото - ГУ ДСНС України у Миколаївській області

 

Публікація була підготовлена ГО «Агентство економічного розвитку» спільно з Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» у межах реалізації глобальної ініціативи «Трибунал для путіна».

В рамках глобальної ініціативи «Трибунал для путіна», яка була створена у відповідь на повномасштабну агресію рф у лютому 2022 року, Одеська обласна організація ВГО «Комітет виборців України» спільно з громадською організацією «Агентство економічного розвитку», документують міжнародні злочини (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини), ймовірно вчинені російськими окупантами в Миколаївській області.

Очаківська громада: хроніки воєнних злочинів рф у Миколаївській області
22 Вересня 2023

З початку повномасштабного вторгнення рф до України, документатори ініціативи «Трибунал для путіна» зафіксували в Очаківській громаді Миколаївської області 169 епізодів воєнних злочинів, ймовірно вчинених російськими військовими. 93% задокументованих подій, які мають ознаки воєнних злочинів, стались в місті Очакові. Зокрема, в місті зафіксовано загибель 13 цивільних людей та поранення 60 цивільних людей. Зафіксовано знищення та пошкодження близько 350 житлових будинків, 5 навчальних закладів, 2 медичних установ. Фактичні масштаби наслідків воєнних дій для громади постійно збільшуються, адже місто піддається регулярним артилерійським обстрілам російських військових з окупованої Кінбурнської коси.

 

Найбільше жертв серед цивільних людей зафіксовано 3 квітня 2022 року, того дня російська армія атакувала місто Очаків ракетами. Внаслідок обстрілу загинули 7 жителів Очакова, 20 людей отримали поранення. Одним із загиблих був 33-річний Володимир Рибачук. Чоловік перебував у власному приватному будинку, коли уламок снаряда влучив йому в голову. Вранці 28 червня 2022 року, в результаті обстрілів з РСЗВ з боку російських військ, ракета влучила в будинок у місті Очакові, де жила родина 8-річної Єви Смульської. Дівчинка та її бабуся загинули. Дівчинка померла під завалами: вона спала, коли російські ракети вдарили по її дому. Останнє фото дівчинки вдома опублікував ексуповноважений президента України у справах дітей Микола Кулеба.

 Публ_Очак_Мик_2.jpg

Внаслідок ракетного удару, який російська армія завдала 9 січня 2023 року, поранення отримали 15 людей, в тому числі в тому числі дворічна дитина. Тоді окупанти влучили в сховище протикорабельних мін часів Другої світової війни, які були завчасно залиті бетоном. За даними Офісу генпрокурора, пошкоджень зазнали понад 40 багатоповерхових та приватних житлових будинків, транспортні засоби, підприємства та установи. Заступник міського голови Очакова Олексій Васьков 10 січня розповів, що станом на цей день у місті пошкоджено понад 5 тисяч будинків, що становить приблизно 70% від усієї кількості домоволодінь. 16 січня 2023 року війська держави-агресора вкотре з реактивної системи залпового вогню «Град» обстріляли житлові квартали міста Очакова. Внаслідок атаки окупантів загинув 47-річний місцевий мешканець. Також зазнали руйнувань житлові будинки та об’єкт соціальної інфраструктури.

 

За останні місяці обстріли Очаківської громади та міста Очакова продовжуються з регулярною періодичністю. Так, вночі 7 липня 2023 року військами рф було здійснено атаку ударними БпЛА «Шахед-136» по місту Очакову. Внаслідок падіння уламків відбулося займання будівлі на території бази відпочинку. 19 липня 2023 року окупанти влучили по п'ятиповерховому будинку в центрі Очакова. Контузію та вибухову травму отримав чоловік, який намагався сховатися від обстрілу й не встиг добігти до будівлі навпроти. Вночі 22 серпня 2023 року військові рф завдали артилерійських ударів по м. Очакову, внаслідок чого відбулось займання покрівлі церкви. Зранку наступного дня, внаслідок обстрілу пошкоджено побутовий газопровід, дах та перекриття двоповерхового житлового будинку та дах одноповерхового житлового будинку. Останній обстріл міста Очакова зафіксовано 20 вересня 2023 року. Внаслідок обстрілу пошкоджені будинки та автомобілі місцевих мешканців, виникла пожежа на відкритій території.

 Публ_Очак_Мик_3.jpg

Очевидно, військові рф продовжують обстрілювати акваторію Дніпро-Бузького лиману та цивільні об’єкти біля нього, аби продемонструвати свою присутність в напрямку Очакова, а також через ймовірну ротацію підрозділів. За словами начальника Миколаївської ОВА Віталія Кіма, інтенсивність обстрілів по Очаківській та Куцурубській громадах збільшується під час ротації російських військових. «Немає чіткої тенденції, логіки щодо обстрілів Очаківської та Куцурубської громад Миколаївської області. Не можна вирахувати, чи збільшаться обстріли, чи зменшаться. Але місцеві кажуть, що обстріли посилюються, коли у них відбувається там ротація: приходить новий підрозділ, якому обов'язково потрібно постріляти по цивільних містах», повідомив Віталій Кім.

 

Російські військові також примусово виселяють місцевих жителів з тимчасово окупованого Кінбурнського півострова. Зі слів місцевих жителів, російські військові депортували жителів Покровських хуторів - одного з трьох населених пунктів півострова. За попередніми даними, з Кінбурнської коси вивезли 37 людей у бік Криму, їхня доля невідома. Жителі Кінбурнської коси, які перебувають в умовах окупації, відрізані від підвезення продовольства та не можуть виїхати. Також повідомлялось, що російські окупанти періодично проводять фільтрацію, викрадають людей і забирають «на підвал» (яму, вириту в землі). Тримають від декількох днів до місяця, б’ють і катують.

 

Є інформація, що до терору мешканців Кінбурнської коси причетна казача бригада «Дон». Зокрема, мова йде про викрадення працівників заповідників. Так, у березні 2022 року окупанти затримали Сергія Лейбака. Чоловік раніше служив у 36-й бригаді морської піхоти у Миколаєві, був учасником АТО, а на момент повномасштабного вторгнення працював інспектором з охорони природи парку «Білобережжя Святослава». Від колишніх товаришів по службі, яких було звільнено з полону, дружина чоловіка дізналася, що той перебуває у Таганрозі. Окупанти також затримали Олександра Боровця, який працював на місцевому фермерському господарстві та Анатолія Ізбаша, який раніше був співробітником національного парку. На пропагандистських сайтах вийшло відео, на якому допитують Віктора Таранова - заступника директора Чорноморського заповідника. На відео чоловік, судячи з усього під примусом, заявляє про те, що він, разом із єгерями Олександром Ликовим та Сергієм Лобачуком, котрих також затримали росіяни, нібито був навідником для ЗСУ. 

 

Фото - ГУ ДСНС України у Миколаївській області


Публікація була підготовлена ГО «Агентство економічного розвитку» спільно з Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» у межах реалізації глобальної ініціативи «Трибунал для путіна».


В рамках глобальної ініціативи «Трибунал для путіна», яка була створена у відповідь на повномасштабну агресію рф у лютому 2022 року, Одеська обласна організація ВГО «Комітет виборців України» спільно з громадською організацією «Агентство економічного розвитку», документують міжнародні злочини (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини), ймовірно вчинені російськими окупантами в Миколаївській області.

Як підприємцям Миколаївської області отримати фінансову підтримку?
20 Вересня 2023
В умовах війни та її економічних наслідків, особливого значення набувають програми грантової підтримки для мікро-, малого та середнього підприємництва. Для того, щоб отримати грантову допомогу, необхідно відповідати географічним та тематичним умовам конкурсу та правильно підготувати заявку з бізнес-планом.
1 2 3 4 5
м. Вознесенськ, вул. Пушкінська,3/35

+38(05134)3-22-50
  
+38(098)333-22-50
  
+38(099)333-22-50