Списали будинок. Що робити далі?

19 Серпня 2019
Списали будинок. Що робити далі?
19 Серпня 2019

За рішенням Вознесенської міської ради проходить списання багатоквартирних будинків з балансу КП «Єдність» відповідно до Закону України «Про житлово-комунальні послуги».


Відповідно до положень Закону до 01.05.2020 року співвласники мають обрати одну з форм управління багатоквартирним будинком: самостійне управління, професійний управитель або створити ОСББ.

Форми управління багатоквартирними будинками.jpg



Плюси і недоліки є в кожній формі управління.


Самостійне управління здійснюється через загальні збори співвласників, без створення юридичної особи. Така форма управління підходить більше для невеликих будинків, адже всі рішення приймаються лише загальними зборами, але за рішенням співвласників управління будинком можна передати управителю. Самостійно встановлюють перелік та розмір витрат. Основним недоліком є те, що при такій формі управління не можна оформити земельну ділянку.


Управитель це фізична особа підприємець або юридична особа, яка на підставі договору про надання послуг з управління багатоквартирним будинком забезпечує належне утримання та ремонт спільного майна багатоквартирного будинку і прибудинкової території та належні умови проживання і задоволення господарсько-побутових потреб. Управитель може обиратись трьома способами: загальними зборами співвласників, органом місцевого самоврядування(обраний за конкурсом), загальними зборами ОСББ. Вартість послуги з управління є договірною та погоджується сторонами, а свої внески співвласники сплачують на рахунок управителя. Договір з управителем укладають на один рік з можливістю автоматичного подовження строку його дії.


Третьою формою управління є створення ОСББ. ОСББ — це юридична особа, створена співвласниками квартир і нежитлових приміщень будинку, яка діє відповідно до Закону України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку». Для створення ОСББ співвласникам потрібно провести установчі збори. Для прийняття рішень на зборах необхідно набрати понад 50 % голосів, що розраховують пропорційно до площі всіх квартир та нежитлових приміщень будинку.


Основні переваги створення ОСББ у багатоквартирному будинку


▪ ОСББ є оптимальним способом управління для різних за кількістю квартир та нежитлових приміщень будинків, тоді як управління зборамиспіввласників можливе лише в невеликих будинках до 10-15 квартир.


▪ ОСББ — це ефективний спосіб прийняття рішень щодо будинку. Рішення переважно приймаються більшістю голосів співвласників.


▪ В ОСББ чітко визначена структура керівних органів та їхні повноваження. Загальні збори ОСББ можуть приймати будь-які рішення, а правління ОСББ, яке є його виконавчим органом, контролюватиме виконання таких рішень. А для того, щоб співвласники не хвилювалися за долю своїх коштів на рахунках ОСББ, створюється ревізійна комісія (обирається ревізор), метою існування якої є контроль за фінансово-господарською діяльністю правління.


▪ ОСББ має статус юридичної особи, що дозволяє відкривати банківські рахунки, укладати договори, наймати персонал та повноцінно розпоряджатися коштами для забезпечення потреб співвласників.


▪ ОСББ має статус неприбуткової організації. Це значить, що незалежно від того, звідки надійшли кошти на рахунок ОСББ, якщо ці кошти використовуються виключно на статутну діяльність ОСББ, з них не сплачується податок на прибуток.


▪ ОСББ може укладати будь-які угоди, замовляти різні послуги, необхідні для забезпечення утримання багатоквартирного будинку та реалізації рішень загальних зборів. Крім того, ОСББ може забезпечувати утримання будинку та його прибудинкової території навіть власними силами. Тільки ОСББ може оформити земельну ділянку.


Тільки будинки з ОСББ мають доступ до державної та місцевих програм енергоефективності, банківського фінансування та грантів Фонду енергоефективності України на впровадження енергоефективних заходів.

Єдиним «недоліком» ОСББ є те, що для його створення необхідна активна небайдужа позиція його співвласників і готовність інвестувати час та енергію в управління своїм багатоквартирним будинком.


Про процедуру створення ОСББ, приклади необхідних документів для реєстрації можете отримати на безкоштовній консультації в Громадській організації «Агентство економічного розвитку», вул. Пушкінська 3/35, тел. 3-22-50.

 

м. Вознесенськ, вул. Пушкінська,3/35

+38(05134)3-22-50
  
+38(098)333-22-50
  
+38(099)333-22-50